Jak nakupovat ryby a vařit z nich

Jak nakupovat ryby a vařit z nich

Ryby jsou nesmírně zdravou a cennou složkou naší diety. Častá konzumace ryb přitom není výsadou jen přímořských států, ale populární je i u nás. A nejde jen o vánočního kapra, byť právě ten je nejznámějším rybím pokrmem u nás. Jak ale ryby nakupovat, jak je upravovat a jak z nich jídla připravovat?

Proč jíst ryby?

Ryby obsahují celou řadu potřebných látek a jejich pravidelný příjem je pro naše tělo velmi důležitý. Platí to pro mořské i sladkovodní ryby. Rybí maso je obecně bohaté na bílkoviny, obsahuje vitamín D i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Mořské ryby navíc obsahují i jód, zinek a další důležité prvky.

Bohatství nacházející se v rybím mase podporuje správnou funkci mnoha orgánů včetně nervové soustavy nebo kardiovaskulárního systému. Výzkumy a odborné studie ukazují, že ročně by měl člověk zkonzumovat až 17 kg ryb, u nás je ale jejich průměrná spotřeba na úrovni necelých 6 kg na osobu.

Všechny pokrmy z ryb je samozřejmě nejlepší připravovat z těch čerstvých. Jen tak lze dosáhnout jejich maximální kvality. Kam pro ně vyrazit?

Zdroj obrázku: gkrphoto / Shutterstock.com

Jak nakupovat čerstvé ryby nejen před Vánoci?

Ryby lidé konzumovali odjakživa. Jenže když si takovou rybu lovec vytáhl z řeky, jezera nebo z moře, mohl si být jistý, že je čerstvá. Jak to však máme poznat my, když si jí jdeme koupit?

Tím nejjistějším způsobem je samozřejmě koupit si rybu přímo z kádě, ve které se ještě prohání živá. To nebývá problém před Vánoci, kdy je prodejců kaprů všude plno. Pokud chcete mít nákup kapra okořeněný tou pravou vánoční atmosférou, zkuste si jej koupit třeba po cestě z tradičních vánočních trhů Brno.

Jak ale poznat čerstvost ryby, kterou kupujete již mrtvou? V první řadě je potřeba si uvědomit, že na tom opravdu záleží, neboť rybí maso podléhá zkáze rychleji než maso většiny jiných živočichů.

Čerstvou rybu lze od té, která už má „něco za sebou“, rozeznat podle několika parametrů. Tím prvním je samozřejmě zápach (resp. jeho absence). Na první pohled by měla mít čerstvá ryba také napnutou a lesklou kůži jasných barev. Matná barva vždy značí opak. Stejně tak se vyplatí podívat se rybě do očí. Ty by měly být totiž stejně tak lesklé jako vyklenuté. Zapadlé a matné oči jsou opět negativním znakem.

Dalším znakem čerstvosti jsou světle červené žábry. V neposlední řadě je možné tělo ryby stlačit, pokud je ryba natolik pružná, že se vytvořená prohlubeň ihned „srovná“, je vše v pořádku. Samozřejmě, opačný případ svědčí o tom, že ryba příliš čerstvá není.

Čerstvou rybu, kterou si přinesete z obchodu, je třeba spotřebovat do 24 hodin. Její delší skladování by pro ni totiž nebylo vhodné, a to ani v lednici.

Zdroj obrázku: aleksandr talancev / Shutterstock.com

Jak čerstvé ryby připravovat?

Čerstvé ryby lze připravovat na nespočet různých způsobů.

Klasikou jsou samozřejmě tradiční i netradiční vánoční recepty s kaprem, stejně jako známé britské národní jídlo fish&chips, to ale zdaleka není všechno. Zvláště v posledních letech je totiž velmi populární grilování, které se netýká jen steaků, ale také ryb. A právě grilované ryby jsou čím dál tím oblíbenější.

Pro grilování je nejlepší vybírat ryby jako jsou pstruzi nebo úhoři, tj. štíhlejší druhy. Při jiných způsobech úpravy je nedílnou součástí zelenina. Zelenina a ryby jdou zkrátka k sobě. Velmi často se např. využívá zajímavých chuťových vlastností kořenové zeleniny. Zelenina se používá jak při přípravě ryb, tak jako jejich příloha. Celé jídlo je potom vždy lepší, lépe vypadá a v neposlední řadě je ještě zdravější.

Jezme proto více ryb, je to v našem nejlepším zájmu. Ryby, ty mořské i ty domácí, sladkovodní, jsou nedílnou součástí vyvážené stravy. Ta je základem zdravého životního stylu a správného fungování organismu.

Rate this post

1 komentář k Jak nakupovat ryby a vařit z nich

  1. Já ryby nakupuji čerstvé a zpracovávám je až doma. Díky tomu, že mám zahradní jezírko, tak s jejich zpracováním můžu počkat i několik dní. Jasně, že to není optimální, přechod z jedné vody do druhé představuje šok, ale furt je to lepší než mít degradované maso. 🙂 Jinak co se týče vaření a úpravy, tak hrozně rád udím a griluji. Přes zimu mám pak ryb méně. Jednak není zdroj čerstvých (a do obchoďáku pro ně fakt chodit nechci), za druhé není ani tolik dalších čerstvých ingrediencí. Ale občas si dělám nakládané ryby do sklenic, tak jím ty.

Napsat komentář: Honza

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *