Jak zrušit účet na Facebooku

Účet na celosvětové známé sociální síti zvané Facebook má v dnešní době snad úplně každý. Nehledě na věk či pohlaví uživatele – mít profil na této stránce je věc, která je považována za moderní, ba dokonce je mezi mladou generací nepsaným pravidlem vyžadována.

Nemáš-li účet na facebooku, jako bys neexistoval. Být aktivním uživatelem Facebooku má spoustu nesporných výhod. Patříte-li mezi uživatele, kteří na Facebooku tráví většinu svého volného času, jistě víte, co všechno vám tato stránka nabízí. Můžete neomezeně sdílet své statusy, nálady či zážitky, komentovat fotky vašich přátel či sami fotografie přidávat, můžete sdílet videa a písničky, sledovat, co dělají přátelé vašich přátel. Facebook má jistě řadu výhod, které jakožto jeho uživatel jistě oceníte. Nebýt Facebooku, spousta lidí by si nevzpomněla na narozeniny či svátek svých kamarádů, nemohli by se navzájem zvát do společných zájmových skupin či se domlouvat na nějaké akci.

Bez Facebooku by se vývoj technologií zasekl na úrovni SMSek.

Když vám Facebook přeroste přes hlavu

Ano – Facebook s sebou přináší celou řadu výhod, které vám zpočátku možná přijdou fajn. Postupem času ale možná dojdete k názoru, že vám Facebook zabírá zbytečně moc času. Zjistíte, že k vašim soukromým informacím mají přístup uživatelé, které ani neznáte a že se tímto způsobem o vás mohou dozvědět věci, které by měli znát jen vaši přátelé. Najednou vám dojde, že původní nápad “založím si FB účet a budu cool” byl jen nerozumným impulsem, kterým jste se chtěli zařadit mezi ty “modernější”.

Ale co dělat ve chvíli, kdy je pro vás váš facebookový účet spíše přítěží než potěšením?

Zrušení účtu krok za krokem

Dospějete-li k závěru zrušit si svůj facebookový účet, pečlivě své rozhodnutí zvažte. Uvědomte si, že toto rozhodnutí může být definitivní. Je třeba brát v potaz všechny důsledky, které touto akcí nastanou. Zrušíte-li svůj účet, ztratíte všechny přátelé, které jste na Facebooku měli a pokud byste si to někdy v budoucnu chtěli rozmyslet a vrátit se zpátky do “facebookového světa”, budete muset začínat znova, doslova od píky.

Chcete-li se i přes všechna tato rizika svého profilu na Facebooku zbavit, měli byste vědět, jak postupovat, aby byla deaktivace definitivní.

Krok č. 1
Přihlaste se na svůj facebookový profil. V modré liště, která se nachází v pravém horním okraji stránky, klikněte na šipku, která vám rozbalí nabídku služeb.
Objeví se vám okýnko s možnostmi Vytvořit stránku, Spravovat stránky, Vytvořit reklamy, Reklamy na Facebooku, Záznamy o aktivitách, Nastavení, Odhlásit se, Nápověda a Nahlásit problém.

Krok č. 2
Zvolte nabídku Nastavení.

nastavení
Po kliknutí na tuto možnost se před vámi objeví nová stránka, která vám bude nabízet změnu uživatelského jména, hesla či jazyku.

Krok č. 3
V levém rohu máte nabídku možností. Vyberte hned druhou možnost Zabezpečení.

Krok č. 4
V nabídce Nastavení zabezpečení najdete celou řadu možností, díky kterým můžete svůj FB profil upravit. Na samotném konci tohoto seznamu je modrým písmem napsáno Deaktivujte svůj účet. Klikněte.

deaktivace

Krok č. 5
Po kliknutí na tuto možnost se vás Facebook pokusí “zviklat” tím způsobem, že vám napíše, kolik vašich přátel vás bude postrádat. Zeptá se vás, jestli opravdu chcete deaktivovat svůj účet. Pro vás je to poslední možnost rozmyslet se, zda chcete svůj profil zrušit či nikoli. Pokud si budete jisti, že je pro vás Facebook jen přítěží a neposkytuje vám žádné potěšení, vyberte z nabídky důvod, proč svůj účet deaktivujete. Facebook po vás bude chtít konkrétněji objasnit, proč odcházíte, proto několika málo slovy obhajte svůj důvod zrušení účtu. Máte také možnost odhlásit odběr emailů, které se týkají aktivity na Facebooku. V tento moment si uvědomte, že pokud odběr nezrušíte, vaši přátelé vás nadále uvidí ve svém seznamu přátel a budou vás moci zvát na akce, posílat vám pozvánky k hrám a podobně. Zrušíte-li odběr, nebudou vám moci vaši přátele pozvánky posílet.

Krok č. 6
Potvrďte své rozhodnutí.

Krok č. 7
Facebook se nevzdává. Opět se vás zeptá, jestli to s deaktivací myslíte vážně. Pokud ano – klikněte na možnost Odstranit.

Krok č. 8
Bude po vás vyžadováno, abyste vyplnili své heslo. Následně opíšete kód, který vám Facebook vygeneruje. A opět potvrdíte.

A je to.

Výhody, které vám přinese deaktivace účtu

Smažete-li svůj profil na Facebooku, najednou budete mnohem svobodnější. Nebude vás to “nutit” každý den prosedět u svého profilu několik hodin denně. Místo přání k narozeninám, která jsou na Facebooku běžná, své přátele navštívíte osobně. Nebudete s nimi chatovat, nýbrž se sejdete například na kafe a všechno si řeknete tváří v tvář. Život bez účtu na Facebooku je volnější, ničím nevázaný.

Zrušil/a jsem si účet na Facebooku – teď toho lituji a chci ho zpět

Pokud jste prošli celým procesem deaktivace účtu na, ale vzápětí jste si uvědomili, že to byla chyba a vy se bez Facebooku prostě nedokážete obejít, nezoufejte! Do 14 dní od deaktivace je vaše zrušení účtu pouze dočasné. Deaktivace sice váš profil vymaže, ale jen na oko. Všechna vaše data budou stále uložena na serveru Facebooku.

Pokud se do 14  dní přihlásíte, celý proces deaktivace se odstraní a vy svůj účet budete moci používat jako doposud. Nestihnete-li se přihlásit (nebo nebudete chtít) do dvou týdnů, váš účet bude definitivně smazán.

Komentář ke článku “Jak zrušit účet na Facebooku”

  1. Dobry den,pokusil jsem se dle vaseho navodu zrusit ucet na Facebooku,ale v Nastaveni zabezpeceni zadna moznost “Deaktivace uctu” neni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *