Jak zamrazit houby

Jak zamrazit houby

Existují dvě skupiny lidí. Jednou skupinou jsou ti, kteří nejen, že chodí na houby do lesa, ale taky je rádi jedí. Druhou skupinou představují lidé, kteří je sbírají, ale v jejich jídelníčku nemají místo. Pokud patříte do první skupiny, dokážete si houby představit v naprosto jakémkoliv jídle. Samozřejmě se může stát i to, že jich nasbíráte tolik, že je nestihnete zkonzumovat, proto se rozhodnete je nějak zpracovat a uchovat je. Velice často se suší, ale co kdybyste je i zamrazili?

Pokud se rozhodnete houby zamrazit, nestačí je očistit, nakrájet, vložit do sáčku a následně do mrazáku. Houby nezmrznou v okamžiku, kdy je vložíte do velkého chladu. V těchto potravinách se totiž nachází enzymy, které obsahují látky, jež chtějí houby zlikvidovat a rozložit je. Toto rozkládání je pro člověka velice nebezpečné, protože během něj se uvolňují škodliviny, které nám neprospívají.

Než tedy hodíte houby do sáčku a následně do mrazáku, postupujte dle našeho návodu, ať ochráníte své zdraví.

Jak houby správně zamrazit?

Nebudeme otálet, rovnou přejdeme k věci. Otázkou tedy je, jak houby správně zamrazit, aby nebyly zdraví škodlivé, aby se dál nerozkládaly a nevypouštěly zdraví nebezpečné látky. Podle odborníků je nutné, abyste zastavili rozkládání předtím, než je dáte do mrazáku. Toho dosáhnete tehdy, kdy je spaříte horkou vodou.

Jak zamrazit houby

Houby si tedy očistíte, nakrájíte a položíte je do kastrolku. Poté je polijete vroucí vodou a necháte je v této vodě zhruba pět až deset minut dusit. Škodliviny se díky spaření naprosto vytratí a vy následně můžete napěchovat sáčky spařenými houbami, které potom vložíte do mrazáku.

Spaření má jednu velkou výhodu, a sice houby se díky spaření zmenší. Ušetříte tak místo v mrazáku.

Jaké hřiby můžu zamrazit?

Zamrazit lze prakticky jakýkoliv druh hřibů. Pokud byste přemýšleli o zamrazování bílých hub, raději je usušte. Spařením byste je jen zničili. Bílé hříbky jsou specifické svou vůní a byla by škoda, kdybyste se té nádherné vůně spařením zbavili.

O sušení je všeobecně známo, že ponechává v houbách jejich aroma. Jestliže tedy toužíte po fantastické vůni, která se bude linout vaší domácností, raději houby usušte, než zmrazte.

Jak se suší houby?

Když jsme zmínili sušení hub, proč si neříct, jak se takové sušení hub provádí. Houby je třeba nejdříve dobře očistit a následně nakrájet. Plátky by neměly být silnější než tři milimetry, aby se rychle a hlavně kvalitně usušily. Poté se buď rozloží na plech a nechají se na sluníčku usušit, nebo se vloží do domácí sušičky potravin.

Během sušení je důležité, abyste houby sem tam prohrábli, aby se usušily rovnoměrně.

Otázkou je, jak poznám, že jsou houby správně usušené. Už od pradávna se ví, že dobře proschlé houby se lámou. Jestliže jsou vaše houby ještě měkké, dejte jim pár dalších minut v sušičce. Usušené hřiby lze skladovat v uzavřené sklenici, přes níž neprojde vlhkost.

Jak jinak lze zpracovat houby?

Houby lze však zpracovat i jinak. Nemusíte je jen sušit či mrazit. Existuje mnohem více způsobů, které říkají, jak s nasbíranými houbami naložit. Představíme si všechny a také si prozradíme, jaké houby se mohou uchovávat a jaké nikoliv.

Houby můžete zavařovat na různé způsoby. Velice oblíbené je jejich nakládání do octa. K tomu je potřeba, abyste menší, pevnější houby vařili zhruba dvacet minut až půl hodiny v litru vody, v němž nebude jen voda, ale i lžíce soli, pepř, nové koření, bobkový list, celer, mrkev a petržel.

Jak zamrazit houby

Během tohoto vaření si připravte nálev, který poputuje s houbami do zavařovacích sklenic. Ten se skládá ze čtvrtiny litru octa, tří čtvrtin litru vody, dále do nálevu nasypete tři čajové lžičky soli, padesát gramů cukru, poté do ní vložíte pár snítků stévie, bobkový list, trochu hřebíčku, opět nové koření, trochu pepře a koriandr.

Až houby okapou, nasypete je do zavařovacích sklenic a zalijete druhou připravenou zálivkou. Takto zavařené houby vám vydrží v průměru rok a jako u všech zavařenin, tak i u této platí, že když otevřete sklenici, je nutné její obsah co nejdříve zkonzumovat.

Dále se houby dají podobným způsobem zavařit se solí. V tomto případě se nezavařují houby celé, ale je třeba je nakrájet. Rozdíl je v tom, že takto zavařené houby nevydrží rok, ale jen půl roku. Podobně se zavařuje i v tuku.

Lze ještě nějak zpracovat houby?

No jistě! Jak jsme zmínili, je mnoho možností, jak houby zpracovat. Jednou z možností je kvašení, které není nijak složité. Kvašené houby vydrží ve skvělé formě zhruba půl roku, často se používají jako pikantní příloha k některému druhu masa.

Houby se zavařují i s vlastní šťávou, přičemž jejich chuť zůstává stále stejná. Taky lze z hub připravit houbovou pastu, která se hodí nejen do omáček, ale i do houbových polévek. Do houbové pasty se nedávají celé hřiby, ale většinou je to možnost, jak zpracovat zbytky třeňů či houby horší kvality.

Jaké houby mohu zpracovat?

Samozřejmě ne všechny houby se hodí k dlouhodébmu uchovávání, některé se zpracovávat výslovně nesmějí. Otázkou tedy je, jaké houby se mohou zpracovat a jaké nikoliv.

Jak zamrazit houby

Ke zpracování jsou ideální mladé, nečervivé a nerozmáčené houby. Některé mírně červivé hřiby lze taky zpracovat, pokud červivé části dokonale odstraníte. S očišťováním si dejte načas, nespěchejte. Je to velice důležitý krok, bez kterého by se houby nedaly dále upravovat.

Obecně platí, že nasbírané houby se musí zpracovat co nejdříve, aby se nespařily během horkých, letních dnů. Lepší je, když houby budete očišťovat takzvaně nasucho. Jinými slovy je nebudete prát ve vodě.

Na co musím dbát při zavařování?

Jestliže se rozhodnete houby zamrazovat, měli byste myslet na dvě základní pravidla. Jedním z nich je to, že houby po zchladnutí zkontrolujete. Víčka se musí dokonale chytnout. Pokud se tak nestane, je třeba houby ihned zkonzumovat, nenechávejte je zkazit ve spíži.

Až sklenici s houbami otevřete, co nejdříve je spotřebujte.

Proč by se měly houby jíst?

Jak jsme zmínili, existují dvě skupiny lidí. Jednou skupinou jsou ti, kteří houby sbírají a jedí, druhou skupinou jsou lidé, kteří sice houby sbírají, ale nechutnají jim. Pokud se řadíte do druhé skupiny, zkuste se houby naučit jíst. Jsou velice zdravé.

Lidé si skutečně neuvědomují, co všechno taková houba obsahuje. Především je to zásobárna vitaminů. Obsahuje například vitamin B, která napomáhá ke správnému fungování metabolismu a taky prospívá našim vlasům a nehtům. Dále obsahuje vitamin D, který podporuje imunitní systém. Kromě vitaminů houby obsahují i celou řadu minerálů. K nim se řadí měď, jež tvoří červené krvinky, dále taky draslík, který je naším nejdůležitějším nitrobuněčným minerálním prvkem, nebo selen, který je nepostradatelným antioxidantem.

Houby jsou zdrojem bílkovin a kromě toho pomáhají při hubnutí, což ví jen málokdo. Dodávají nám totiž pocit sytosti, díky kterému se nemáte potřebu přejídat či nakládat si zbytečně velké porce. Houby neobsahují takřka žádné tuky. Mohou je jíst i ti, kteří mají vysoký cholesterol.

Mimo jiné houby zvyšují odolnost imunitního systému, tudíž si na vás žádná bakterie či vir netroufne. U žen může dojít ke zvýšení plodnosti. Houby pomáhají se snižováním špatného cholesterolu v krvi, také zabraňují kornatění cév.

Na duhou stranu jsou houby velice těžko stravitelné a jejich energetická hodnota je skoro nulová. Pokud máte potíže se střevy či s trávicí soustavou, vyhýbejte se jim.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *