Goji na hubnutí – recenze

Starobylá superpotravina, jak mnozí kustovnici čínskou nazývají, je typická především množstvím příznivých účinků na lidský organismus. Plody goji  jakožto ovoce skrývají množství vitamínů a stopových prvků, a dokonale tak doplňují naši ne vždy pestrou a vyváženou stravu. Obyvatelé Asie, zvláště Číny, po staletí pěstují a konzumují tento elixír mládí a zdraví, v posledních letech začínají i obyvatelé starého kontinentu zakoušet rozmanitost využití kustovnice v každodenním životě.

Můj život s kustovnicí

Osobní zkušenosti mluví za vše: pár měsíců si s bobulemi kustovnice dobře rozumíme. Ne snad, že bych pojídala kila goji každý den, ale jako doplněk stravy se zdá být dobrou volbou. Mezi hlavní výhody, které si společně s tisíci milovníků goji pochvaluji, patří snižování stresu, zlepšení pleti a dodání energie. Narozdíl od umělých doplňků stravy jsou navíc bobule goji velmi dobré na chuť, a tak je jejich užívání velmi příjemné. Stačí si vzít pár kusů ráno a večer, například jako sladkou tečku po snídani a obědě a můžete si být jisti, že jste svému tělu dodali vitaminovou bombu.

goji na hubnutí

Poklady ukryté v bobulkách

Goji řadíme k těm nejúčinnějším antioxidantům, mimo jiné díky vysokému podílu betakarotenu,vitaminu C či vitaminu E. Bobule, ať už ve formě sušených plodů nebo vylisované do šťávy, se mohou pochlubit úctyhodnou řadou stopových prvků, jakými jsou zinek, železo, vápník, fosfor či měď. Právě díky vysokému obsahu vitamínů a stopových prvků se tak hodí ke snižování váhy a celkově ke zlepšování zdraví. Z plodů goji získáte pro svůj organismus důležité a vzácné prvky, aniž byste museli spotřebovat desítky kusů sladkého ovoce denně.

Hubnu s rozumem

Rozhodla jsem se neuvěřit hloupým dietám plným hladu, tukožroutů a následného jojo-efektu. Jak už říkávala moje babička, kdo chce být hubený, měl by více cvičit a jíst s rozumem. Tedy jídlo, které dodá tělu potřebné živiny a zároveň ho nebude trápit zbytečnými cukry a tuky, které se pak ukládají do neforemných faldů. Hlavní příčinou hubnutí je tedy změna životního stylu směrem k přírodnímu bohatství. A kustovnice čínská se zdá být jedním z dobrých prostředků k této změně.

Všechny výše uvedené látky tělo potřebuje, především pak u hubnutí, které může být pro tělo náročným. Většina z vitaminů skupiny B podporují metabolismus, tedy i spalování tuků, skvěle se tedy hodí právě ke změně životního stylu a tedy i postavy. Ruku v ruce tak můžete nejen hubnout, ale projít celkovou změnou organismu.

Kdy a jak kustovnici konzumovat?

Nejprve je dobré si rozmyslet, v jaké formě chcete plody goji jíst či pít. Tuto lilkovitou rostlinu, z níž se využívají především plody, je totiž možné využívat v syrové, sušené či lisované podobě. V Číně je běžné plody kandovat, nakládat do medu, mrazit či steriliozovat. U nás je zatím nejrozšířenější formou plody nasušit a později jíst 6-15 kusů denně sušených plodů stejně jako například rozinky – v jogurtu, zapečené ve štrůdlu nebo jen tak na chuť.

Čím dál rozšířenější jsou také kustovnicové šťávy, v případě zcela koncentrované 100% šťávy je obvykle doporučováno pít ji nalačno, a to cca 30-60 ml každé ráno.

Produkty, ve kterých je obsaženo goji a dají se aktuálně koupit v lékárnách jsou:

Osobně mám nejraději sušené plody. Přestože vypadají jako scvrklé šípky, jejich chuť je sladší a jen o něco málo tvrdší než rozinky. Narozdíl od rozinek jich však není vhodné sníst více než 1-2 hrstě denně, tělo nedokáže všechny obsažené vitaminy z tohoto množství zpracovat, a tak stejně přijme pouze dávku odpovídající cca 10- 15 kusům sušených plodů. Pro malé děti do 3 let je kustovnice vhodné spíše ve formě sirupu, a to dostatečně zředěného. Naše děti si specifickou chuť goji velmi oblíbily, a tak se kustovnice definitivně stala součástí naší domácnosti.

Komentář ke článku “Goji na hubnutí – recenze”

  1. Goji taky můžu. Sice to nejím kvůli hubnutí, ale chutná mi!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *