Jak připravit dokonalou kávu  pomocí french pressu?

Jak připravit dokonalou kávu pomocí french pressu?

Existuje milion různých způsobů jak připravit kávu. Co nás na ní tak láká, však často není ani tak samotný proces její přípravy, ale spíše její osobitá, lahodně hořká chuť. Nicméně k tomu, aby se vám jí podařilo docílit, nepotřebujte žádný luxusní kávovar. I když vám umožní připravit šálek pouhým stisknutím tlačítka, nejedná se o jedinou cestu k dokonalé kávě a překvapivě ani o tu nejjednodušší.

French press – nejsnadnější příprava kávy

S pomocí speciální konvice zvané french press příprava může být stejně tak snadná jako v kterémkoliv přístroji, stačí vědět jak na to. Navíc se vyhnete komplikovanému čištění a údržbě, která je s klasickými kávovary spojená, což je také velké plus. French press totiž pouze umyjete vodou a saponátem, tak jako každý jiný kus nádobí, a máte jej připravený na přípravu další porce kávy.

French press konvice sama o sobě vypadá jako kterákoliv jiná konvice nebo džbán. Obvykle je vyrobená ze skla a vybavená nerezovou či plastovou úchytkou, která umožňuje pohodlné nalévání připravené kávy. Tajemství přípravy však spočívá v jejím víku, které je vybaveno filtrem a pístem, jehož stlačováním se kávová sedlina odděluje od hotové kávy.

Jak docílit dokonalého výsledku?

Prvním krokem k lahodné kávě je dobrá voda – pokud se vám zdá, že má vaše káva zvláštní pachuť, zkuste použít balenou či přefitrovanou vodu, výsledek bude mnohem chutnější. Tu nalijte do varné konvice či do hrnce a přiveďte ji k varu. Jakmile bude uvařená, použijte menší množství k vypláchnutí french pressu a zbytek nechce ještě třicet sekund odležet, aby zchladnul zhruba na 90 °C.

Poté do french pressu nasypejte požadované množství mleté kávy. Tady samozřejmě platí pravidlo, že čím kvalitnější kávu si pořídíte, tím chutnější bude výsledný nápoj. Pokud si kávová zrna kupujete celá a sami si je melete v mlýnku, snažte se se to nepřehánět. Konzistence kávy by měla připomínat hrubou mořskou sůl, aby šel píst bez problému stlačit až úplně ke dnu.

Připravenou mletou kávu nejprve zalijte horkou vodou tak, aby byla tak akorát ponořená – kávu tak spaříte, díky čemuž vodu hezky nasaje a při pozdějším louhování uvolní více chuti. Zhruba po třiceti sekundách do french pressu dolijte požadované množství vody a vše lehce promíchejte. Následně konvici zakryjte víčkem – ale nestlačujte píst – a nechte kávu čtyři minuty louhovat. Pokud upřednostňujete silnější, dejte jí jednu nebo dvě minuty navíc.

Po uplynutí čtyř minut přichází čas na tu pravou zábavu. Uchopte tyčku, která ovládá píst, a jemně ji tlačte směrem dolů. Buďte opravdu trpěliví, kdybyste zatlačili příliš silně, mohla by káva vyprsknout ven. Jakmile dostanete filtr až ke dnu, můžete nalévat a vychutnávat. Hotovou kávu ve french pressu nenechávejte. I když je logr stlačený na dně, stále se louhuje, a tak by vám druhý hrnek mohl na tváři vykouzlit spíše znechucený škleb než spokojený úsměv.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *