Vliv kofeinu na organismus

Spousta lidí v dnešní době si už nedovede představit začít svůj den jinak, než šálkem kávy. Na tom, je-li káva zdravá či nikoliv, a jaký má vlastně na náš organismus vliv se nedokážou shodnout ani média a ve své podstatě ani výzkumy, tak jak probíhají v průběhu času. Existují informace o vlivu kofeinu a kávy na diabetiky? Podívejme se na několik zajímavých studií z této oblasti.

  1. Studie z roku 2013, kterou provedl Mayo Clinic Proceedings zkoumala na 40 000 žen a mužů, kteří byli ve věku od 20-87 let. Zjistila, že člověk, který pije v průměru více než 28 káv za týden mají téměř o 21 procent vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí. U lidí mladších 50 let tato úmrtnost byla padesátiprocentní, a u lidí nad 55 naopak žádný vliv výzkum neprokázal. Tento výzkum má ovšem několik zásadních nedostatků. Všeobecně mají lidé, kteří pili více kávy také nedostatečný pohyb a je větší pravděpodobnost, že jde o kuřáky. Tedy příčina této úmrtnosti tedy nemusela být přímo zapříčiněna pitím kávy.
  2. Roku 2014 přišli vědci z John Hopkins Univerzity k závěru, že 200 mg kofeinu podporuje část paměti v mozku. Zvýší její účinnost na 24 h, v důsledku čehož pak lidé snáze rozlišují drobné rozdíly mezi téměř identickými položkami.
  3. Roku 2010 zveřejnila American Diabetes Association studii, která se zabývala vlivem kofeinu na diabetes prvního typu. Zkoumanými subjekty byli atleti, kteří potřebovali několikrát za den dávku insulinu. 2 hodiny po jídle pak dostali pětimiligramovou dávku kofeinu anebo placebo (to subjekty nevěděli). Hladina glukozy u lidí kteří v sobě měli kofein byla normální, nicméně u těch, kteří dostali placebo byla extrémně nízká. Tento výzkum proto naznačuje, že kofein je v případě potřeby schopen nahradit funkci cukru v těle. Samozřejmě, že budou ještě třeba další testy na dané téma, než si budeme storpocentně jisti, jak to vlastně funguje.
    káva
  4. Výzkum, který naopak podložený je říká, že konzumace kofeinu výrazně snižuje riziko vzniku diabetes druhého typu. Jde o 28 studií z celého světa- The Harvard School for Public Health si dali tu práci data shromáždit. 6 káv denně mělo za následek 33 procentní pokles tohoto rizika. Tito vědci pak navrhli, že pití kávi by se mělo stát jednou ze strategií boje proti vzniku diabetes druhého typu. Dále je také důležité, aby si osoby hlídali váhu a tělesný pohyb.
  5. American Association of Clinical endocrinologist zkoumala vliv pití kávy v průběhu těhotenství. Těhotná žena by neměla konzumovat více než tři kávy denně. Konzumace kofeinu ve velkých množstvívh může vést k potratu nebo narození mrtvého plodu.

Jak je vidět z těchto výzkumů, pořád máme ještě oblasti, ve kterých  působení kofeinu na lidský organismus nemůžeme plně předvídat. Speciálně studie zkoumající diabetiky používají obvykle pouze malé množství subjektů- a aby byla studie relevantní, potřebovali bychom těchto výzkumů mnohem více.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *