15 otázek a odpovědí pro dokonalou svatbu 2022

15 otázek a odpovědí pro dokonalou svatbu 2022

Plánování svatby není jednoduché. Když plánujete tak velkou a významnou událost, je třeba vědět, čím začít a jak postupovat. Než se pustíte do samotné organizace, musíte mít přehled o tom, co je třeba řešit první a jak pokračovat. Položme si teď společně pár základních otázek.

  1. Kdo celou svatbu připraví?

Uspořádat a zorganizovat svatební den není jen radost, ale také mnoho starostí. Vysněné svatební šaty, krásně prostřené stoly, lahodné svatební menu i okouzlující svatební výzdoba. To vše je jen počáteční krůček k organizaci vaší svatby. Kromě toho je nezbytné věnovat se administrativním záležitostem, obřadu, organizaci dopravy a ubytování, evidovat hosty a řešit mnohé více či méně podstatné detaily.

Hned v úvodu proto zvažte možnost využít služeb svatebních agentur, které vám pomohou buď částečně a nebo připraví celý obřad na míru.

  1. Kdy poslat svatební oznámení?

Oznámení jsou prvním nahlédnutím do stylu a atmosféry, ve kterých se váš velký den bude nést. Jejich design by měl proto odpovídat vizuálnímu provedení dekorací svatebních prostor, ale i náladě, kterou chcete navodit. Kdy poslat svatební oznámení je stejně klíčové rozhodnutí, jako jsou jejich obsah a forma. Ideální je oznámení rozeslat 3 měsíce před svatbou a pokud je součástí oznámení pozvánka ke svatebnímu stolu, tak potvrzení účasti žádat 6 týdnů předem.
Trendem letošního roku je jednoznačně návrat k přírodě a DIY dekorace na svatbu. Nebojte se toho, návodů, jak vyrobit svatební oznámení nebo třeba dřevěné dekorace na svatbu je na internetu dostatek.

  1. Jak zabalit svatební koláče?

Nejpoužívanější možností jsou klasické papírové krabičky s ouškem a mašličkou v barvě svatby. Elegantní a zároveň originální řešení pak nabízí proutěné košíčky a uzavíratelné dřevěné krabičky, do kterých se nedostane vzduch a koláče nevysychají ani netvrdnou.

Pokud se chystáte vzít svatební koláče kolegům do práce, nemusíte je balit, stačí je přinést vyskládané například na proutěném podnose.

A co se dává za svatební koláče? Zvykem i slušností je drobná částka v řádu několika desítek korun.

  1. Jak si říci o peníze jako svatební dar?

Nebojte se, nejste první ani poslední pár, který se rozhodl říct si o peníze jako svatební dar. Řešte věc přímo a doplňte svatební pozvánku třeba o krátký veršík: “Svatebčané naši milí, dovolte nám prosbičku, raději než věcné dary, naplňte nám kasičku.”

  1. Jak zvolit správné místo pro vysněnou svatbu?

Na tuto otázku správná odpověď neexistuje. Některé nevěsty touží mít svatební obřad na zámku, jiné zase v luxusním salonu nejdražšího hotelu. Někdo ctí tradice při církevním obřadu a jiný zase touží po alternativní svatbě na rozkvetlé louce. Možností je mnoho a místo musí především odrážet vaši osobnost, proto se řiďte především svými pocity.

  1. Jaké zvolit svatební dekorace?

Svatební dekorace musí ladit s celkovou atmosférou svatby. Jednoznačným trendem letošního roku je přírodní svatba v boho stylu. Základním znakem je originalita a spojení s přírodou. Ideální volbou je množství živých sezónních květin, svatební stůl ozdobený štolou z pytloviny, proutěné doplňky a spousta svíček. Neexistují žádné omezení, využijete zde dřevěné bedny na svatební dary, proutěné podnosy a organizéry, stejně jako další přírodní dekorace na svatbu.
Podobně jako v případě svatebních oznámení, i zde můžete zkusit vyhledat návody, jak vyrobit svatební dekorace sami. Stačí jen popustit uzdu své fantazii a probádat vody Pinterestu.

  1. Jak si vybrat ty správné svatební šaty?

Rozhodnete-li se sladit šaty ke stylu vaší svatby, určitě to bude správný krok. V případě klasické svatby zvolte elegantní šaty doplněné o jemnou krajku. Pokud budete sledovat trendy a rozhodnete se pro svatbu v boho stylu, nebojte se lehce experimentovat. Jednoduché šaty doplněné o zemité tóny přírody budou to pravé.

Nepodceňujte ani zdánlivě drobné detaily. Vybrat spodní prádlo pod svatební šaty vás může potrápit a je velmi důležité, aby nijak nenarušovalo celkový dojem. Držte se pravidla, že nejprve se vybírají šaty a až poté vhodné spodní prádlo.

  1. Jak připravit svatební stůl?

I zde platí, že letos vládne boho styl a přírodní svatební dekorace. Pohrát si můžete třeba s tím, jak popsat jmenovky na svatební stůl. Pomocí gravírování přeneste na drobné kousky dřeva jména svatebních hostů, tato drobnost jim po skončení hostiny může sloužit jako připomínka vašeho velkého dne.
Pozornost věnujte také servírování, i zde můžete můžete využít tipy, jak vyrobit ozdoby na svatební cukroví nebo stylově servírovat drobné pochutiny.

  1. Jak probíhá svatební obřad?

Svatební obřad je nepochybně nejdůležitějším bodem celého dne. Právě při něm si snoubenci slavnostně řeknou ono kouzelné “ano” a vstoupí do manželství. Průběh se liší podle konkrétního typu obřadu. Ale civilní i církevní obřad mají několik společných podmínek, které je třeba splnit – slavnostní prohlášení, shoda ohledně příjmení, souhlas s manželstvím a zápis do protokolu.

  1. Jak si uchovat vzpomínky na tak výjimečný den?

Svatební fotografie jsou po lásce ta nejvzácnější věc, která vám ze svatby zůstane, proto věnujte dostatek pozornosti focení a tvorbě videí. Až po letech vytáhnete svatební fotoalbum z proutěné zásuvky, budete na svůj výjimečný den s úsměvem vzpomínat.

  1. Je potřeba mít záložní plán?

Pro svatbu v přírodě je největší výhodou a zároveň nevýhodou počasí. I ta nejlepší předpověď se může splést a proto mějte vždy po ruce záložní plán. Velmi užitečným pomocníkem může být stan, ale to jen v případě jemného deště. Pokud vás zastihne bouřka, je ideální, aby byla poblíž budova, kam se vy i vaši hosté můžete uchýlit. K tomu skvěle poslouží blízká restaurace nebo romantická stodola.

 

  1. Co nepodcenit a na čem ušetřit?

Při plánování svatby je velmi důležitý rozpočet a šetřit můžete již při jeho sestavování. Určete si priority, tedy věci, ze kterých za žádnou cenu neslevíte. Například samotné dekorace na svatbu můžete připravovat i dlouho dopředu a také vlastnoručně, čímž rozpočtu značně ulevíte. Naopak jídlo a zábavu si každý zapamatuje, proto je nepodceňujte.

 

Jste pozvaní na svatbu a chcete být opravdu dobrými hosty? Stačí dodržovat základní pravidla slušného chování a trochu plánovat.

  1. Co napsat na svatební přání?

V první řadě byste měli myslet na to, jaký vztah máte ke snoubencům. Svatební přání totiž může být tradiční, vtipné nebo můžete budoucím manželům dát nějakou tu radu do společného života. V případě, že se žení váš nejlepší kamarád, můžete klidně zvolit osobní přístup s vtipnými poznámkami, kterým rozumíte jen vy dva. Svatební přání pro kolegu z práce by mělo být spíše tradiční, zvolte například pěkný citát nebo předtištěné blahopřání.

  1. Co dát jako svatební dar?

Při výběru svatebního daru nejsou žádné limity a vše je jen otázkou vašeho rozpočtu a vkusu. Trendem posledních let je darovat finanční hotovost, kterou mnohdy ocení novomanželé nejvíc. V odpovědi na otázku, jak darovat peníze jako svatební dar, buďte hlavně originální. Na finanční obnos se skvěle hodí dřevěné úložné boxy nebo originální kapsy na peníze. Na internetu naleznete návody, jak vyrobit svatební truhličku, kterou naplníte bankovakmi. Nápadů, jak zabalit svatební dar je zkrátka dostatek.

  1. Jak se vhodně obléct?

V první řadě platí, že hosté by měli vyhovět budoucím novomanželům. Můžete se setkat se situací, kdy snoubenci požadují, aby svatebčané sáhli po vybraném barevném spektru nebo konkrétním stylu. I svatební oznámení vám napoví, zda se bude svatba konat ve formálnějším duchu, v lidovém stylu nebo na ní bude panovat pohádková atmosféra.

Nezapomeňte dodržet dvě nejdůležitější zásady – host nesmí přijít v bílém oblečení a boty musí odpovídat terénu.

Zdroj obrázku: MakeStory Studio / Shutterstock.com

5/5 - (1 vote)

7 komentářů k 15 otázek a odpovědí pro dokonalou svatbu 2022

  1. Pro mě byla dokonalá ta má svatba, kdy jsem měla ženicha co neutekl, rodinu a přátele kolem sebe. To je to nejdůžitější.

  2. My jsme měli svatbu před rokem a moc se nám vydařila. Spoustu věcí jsme si chystali sami. Já měla na starost hlavně vizuální stránku svatby. Takže dekorace. A jelikož jsme měli doma 3D tiskárnu a k ní i 3DLac adhezivní sprej, tak jsem některé dekorace, které jsem nesehnala v obchodě, vytiskla na ní. A bylo to super možná byl výsledek lepší i díky 3DLac adhezivnímu spreji. Ten je možné sehnat kdyžtak tady: https://eshop.sharplayers.cz/p/3d-lac-adhezivni-sprej.

  3. S manželem jsme měli svatbu před šesti lety a byla velice pěkná. Všechno se podařilo podle našich plánů a rodina a všichni naši přátelé byli také spokojení. Jediný problém byl před svatbou, když jsem nemohla sehnat svatební šaty, které se mi líbili. Naštěstí mi kamarádka poradila jednu půjčovnu, kde měli mé vysněné šaty, a tak byla naše svatba dokonalá.

  4. Je skvělé, že jsou zde zmíněny i praktické rady, jako například rozpočet nebo volba správného místa. Já osobně jsem si již objednala svatebního fotografa, abychom měli krásné fotografie, na které budeme vzpomínat po celý život. Je důležité si vybrat fotografa, který dokonale zachytí atmosféru a emoce takto výjimečného dne. Právě proto jsme ho požádali o svatební video, které by mělo celý obřad kompletně pokrýt.

  5. Super článek o tom, jak připravit dokonalou svatbu. Já jsem připravovala svatbu pro moji sestru a zvolila jsem cateringový stůl, který nám nabídl spoustu prostoru pro vytvoření pohádkové svatební hostiny. Jeho široká deska nám umožnila prezentovat naše skvělé svatební menu tak, aby každý pokrm byl přehledně a lákavě podán. Tento stůl byl středobodem naší svatební oslavy a hosté si brali všechny naše delikátní pokrmy.

  6. Jak to říct… jestli chcete dokonalou svatbu, tak prostě dejte na vlastní srdce a bude to podle vás a dokonalé. A samozřejmě to bude taky něco stát. Nebo plánujete dostatečně dopředu. To je taky hodně důležité. Moje manželka dělala třeba rok dopředu jmenovky z pletací příze, které pak byly na stole. Ano, mohli jsme dát klasické, ale ona to dělá ráda a nakonec to bylo moc pěkné. 🙂

  7. Svatba je jedinečnou událostí, která si zaslouží maximální organizaci. Naše svatební hostina na zámku, byla opravdu nádherná a my jsme si svůj velký den moc užili. Osobně souhlasím a myslím si, že svatby jsou nejhezčí v přírodním prostředí, jelikož to má své kouzlo. Všem svatebčanům se naše svatba líbila a jsme moc rádi, že s námi sdíleli tenhle okamžik.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *