Vypěstovat si vlastní úrodu bylinek je skvělou možností, jak dodat ještě lepší chuť doma připravovaným pokrmům, anebo jak se během zimních měsíců udržet fit. Většina bylinek je velmi nenáročná, proto péči o ně zvládne i úplný začátečník.
zdroj: unsplash.com, Markus Spiske
Přípravou zahrady to všechno začíná
Pokud jste se rozhodli bylinky místo v květináči pěstovat v záhonu, měli byste se před zasetím věnovat výběru vhodného místa a stejně tak úpravě půdy, aby se bylinkám co nejlépe dařilo. Určitě je vhodné bylinkový záhonek umístit co nejblíže k domu, abyste to z kuchyně pro čerstvou úrodu neměli příliš daleko. Do začátku bude také potřeba zakoupit kvalitní zahradní náčiní, přírodní hnojiva a podobně, porozhlédněte se proto v Hornbach letáku, zda jsou v současné době k dispozici potřebné slevy. Taktéž Hornbach leták příležitostně nabízí cenová zvýhodnění na semínka bylinek, jako je bazalka, petržel hladká, medvědí česnek nebo třeba koriandr.
Jakmile budete mít jasnou představu o tom, jaké druhy bylinek chcete pěstovat, umístětě podle toho na zahradě záhon. Zatímco některým druhům vyhovuje pobyt na slunci, jiné bylinky vyhledávají spíše stín. Na výběr taktéž máte, zda budete bylinky pěstovat od semínka, anebo si zakoupíte již předpěstované, o které se je daleko snazší starat a úroda je podstatně dříve. Nicméně pěstování ze semínek je cenově daleko přijatelnější.
Jak docílit co největší úrody?
V prvé řadě se ujistěte, že mají bylinky jak dostatek prostoru, tak také potřebný přísun vody. Zejména klíčící rostlinky potřebují hodně vody. Nebojte se bylinkovou úrodu často sklízet, čím více rostlinku zastřihujete, tím více a rychleji totiž roste. Místo toho, abyste tak obírali pouze jednotlivé lístky, nebojte se uříznout celou větvičku. Na konci sezóny kompletně ostříhejte celou bylinu a lístky si nasušte. Využít se dají jak jako koření, tak také pro tvorbu relaxační koupele nebo jako čaj. Naskytne se vám tak skvělá možnost, jak vlastní bylinky využívat po celý rok. Kromě sušení se dají bylinky zmrazit a po rozmrazení využít jako čerstvé, zrovna sklizené.
Základní druhy, které by neměly chybět ve vaší zahradě
Na žádné bylinkové zahrádce by neměla scházet máta, která odpuzuje škůdce od okolních rostlinek. V letních měsících navíc obsah mentolu dokáže rozpálený organismus příjemně zchladit a během zimy naopak mátový čaj utuží imunitu. Vyhledávaná je máta také jako přísada do domácích limonád nebo mojita. Sháníte-li pomůcky na mojito, jako jsou sklenice, tvořítka na led nebo třeba eko brčka, prolistuje nabídky na slevovém portálu Kaufino.com pro dosažení co nejnižší ceny.
Velmi často jsou na Kaufinu k dostání také slevy na maso, se kterým si skvěle rozumí tymián s rozmarýnem, proto by ve vašem záhonku neměly chybět ani ty. Tyto bylinky, ceněné zejména ve Středomoří, se taktéž úžasně hodí na ryby nebo pečené brambory. Obdobně jako máta se však tymián i rozmarýn dají zužitkovat v limonádách, zejména těch citronových nebo malinových. Základem nejen italské kuchyně je aromatická bazalka, kterou stejně tak využijete pro zdobení, její lístky královsky vyčnívají na špagetách či pizze. V neposlední řadě se zamyslete nad pažitkou, petrželkou, meduňkou a koprem.
Skvělé tipy na pěstování bylinek moderní formou – tedy v chytrých květináčích – najdete taky třeba tady: https://nebydliblbe.cz/l/recenze-chytre-kvetinace/