Jak připravit salát, který zasytí a dodá správné živiny?

Jak připravit salát, který zasytí a dodá správné živiny?

Úžasný salát je pojem, co v každém z nás vyvolá zcela jinou představu. Někomu se vybaví salát ze zelených listů doplněný o kukuřici a vejce s trochou balsamica a olivového oleje, pro jiného jsou dokonalými saláty ty ovocné, pro další strávníky za salát mexický nebo vaječný, které často najdeme i v letáku Penny nebo v Kaufland letáku v akci za zajímavé ceny. Sto lidí, sto chutí. A to je dobře.

Ale pojďme si nechat poradit, jak se dopracovat k rychle připraveným salátům, které splní požadavky na všechny základní výživové složky, takže nás dokonale „nakopnou“ do dalších částí dne. Správně připravený salát nás totiž nezatíží složitým trávením a naopak dodá tělu vše, co potřebujeme. Takže po něm budeme plní energie, nikoliv ztěžklí a ospalí.

Zelené listy jako základ salátu? Nutné to není!

U salátu si často jako základ představíme zelené listy čehokoliv, k tomu ostatní složky. Ale salát se obejde i bez zeleného listoví. Jeho základem může být jiná zelenina nebo třeba i ovoce či jejich kombinace. Například jablko dokonale oživí chuť každého zeleninového salátu.

Perfektní jsou po výživové stránce i saláty luštěninové, kde základ tvoří jakýkoliv druh luštěnin. A vynikající saláty nám nabídne i strouhaná kořenová či košťálová zelenina, například ředkvička, tuřín, vodnice, kedlubna, ale samozřejmě i kapusta nebo zelí, které jsou navíc k dostání v podstatě celou sezonu za minimální peníz. U ostatních druhů zeleniny se pak můžeme zaměřit třeba na Kaufland leták, díky jehož bohaté nabídce zeleniny se nám ji podaří nakoupit výrazně levněji.

I zelenina jsou sacharidy

Všude se píše, že jídlo by mělo mít tři složky: sacharidy, tuky (lipidy) a bílkoviny. Zelenina je plná sacharidů, ale pozor, to neznamená, že jde o cukr. I vláknina jsou sacharidy. Tyhle mají dlouhý řetězec, déle se štěpí a přinášejí tělu mnoho benefitů. Pak je v zelenině i jednoduchý cukr, ze kterého si tělo může energii vzít okamžitě.

Sacharidy můžeme do salátu doplnit i v podobě dalších surovin, jako jsou rýže, těstoviny, luštěniny, quinoa, jáhly a další obilniny. Zejména pokud nás po salátu čeká delší pauza v jídle nebo když se chystáme na náročnější program, a to jak fyzický, tak i psychický. Tyhle sacharidy nastartují mozek i svaly – pro tyto účely perfektně zafungují ovesné vločky.

Bílkoviny dodáme vždy

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla, a tak je dáváme do každého salátu. Nemusí jít nutně o maso nebo vejce či sýr. Vynikající bílkoviny jsou také ve všech druzích ořechů a semínek.

V případě těchto potravin jde sice o dražší položky, ale když budeme sledovat leták Penny, ve kterém lze najít slevy na tento sortiment téměř pravidelně, můžeme při nákupech ořechů i semínek ušetřit nemalé peníze. Jestliže jsme jako základ salátu použili luštěniny, máme o bílkoviny postaráno přímo v nich. Vynikající variantou bílkovin jsou i sojové produkty typu tempeh nebo tofu.

Jaké tuky zvolit? Rostlinné především, ale nebraňme se živočišným

Tuky jsou nutné zejména pro správné vstřebávání vitamínů A. E, D a K, podporu metabolismu v buňkách i pro činnost srdce. Propagují se rostlinné tuky, také se do salátů chuťově více hodí. Můžete se však spolehnout i na tuky živočišné, ukryté v podobě vajec (žloutků), sýrů nebo šunky, slaniny či kvalitního fermentovaného salámu.

Sýry se dobře hodí i do ovocných salátů – možná budete překvapeni, jak moc s jejich chutí ladí!

Extra nálož vitamínů a enzymů

Kdo rád naklíčená semínka, do salátu si je přidá vždycky. Je jedno, zda to bude ředkvička, čočka, rukola, řeřicha nebo třeba vojtěška. Všechna naklíčená semínka jsou perfektní zásobárnou enzymů, které pro provoz našich těl nutně potřebujeme. A zde jsou enzymy zabaleny do vynikající svěží chuti klíčků nebo mladých rostlinek.

Pokud bydlíte na venkově, jistě si zejména na jaře dopřejte i zelené lístky volně rostoucích rostlin, které máme k dispozici v přírodě mezi prvními, nevyjímaje pampelišky, bršlici, šťovík nebo velmi oblíbený medvědí česnek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *