Jak zavařit jablka

Jak zavařit jablka

Jablko je právem považováno za krále ovoce. Nejen, že významně prospívá lidskému zdraví, ale také je velice chutné a lze jej kombinovat téměř se všemi druhy jídel. Vynikajícím způsobem, jak uchovat jablka na dlouhou dobu, je vytvořit z nich domácí kompot. V dnešním článku si proto vysvětlíme, jak zavařit jablka, aby byla stále stejně lahodná.

Jak zavařit jablka

Elixír mládí

Jablko obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a spoustu vitamínů, které posilují imunitu organizmu, působí proti stresu a bojují s nemocemi. Látky obsažené v jablku dokonce zpomalují proces stárnutí.

Co jablka obsahují?

Jablka obsahují vlákninu, která napomáhá správnému zažívání a podporuje hubnutí. Jsou významným zdrojem vitaminu C, ale také vitaminu A, B1, B2, B6, E, K, kyseliny listové a částečně i vitaminu B12. Rovněž obsahují spousty minerálních látek a to zejména draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, měď, fluor, jód, selen a další. Součástí jablíček jsou také potřebné enzymy.

Jablka pomáhají k detoxikaci organizmu a to díky látce zvané pektin. Ta na sebe váže toxiny a odvádí je z těla ven. Pektin také povzbuzuje činnost střev a dokáže bojovat se zácpou, ale také s průjmem.

Jsou skvělým pomocníkem při léčbě diabetu, protože snižují hladinu glukózy v krvi. Pomáhají však i ke zdravým cévám a dokonce chrání před rakovinou slinivky břišní, jater, střev a prsou.

Ačkoliv jsou jablka samozřejmě nejlepší čerstvá, výhodou je, že si při zavařování uchovají velké procento všech významných látek, vitaminů i minerálů. Navíc, pokud byste nadměrnou úrodu jablek nezpracovali právě například zavařením, brzy by o své cenné látky přišla a navíc by ztratila i vynikající chuť.

Při zavařování je samozřejmě důležité držet se správného postupu a použít kvalitní plody.

Zavařování je jedním z nejvhodnějších způsobů konzervování ovoce i zeleniny. Díky tomu uskladníme přes zimní období plody, které jinak nelze po delší dobu uchovat. Před zavařováním jablka důkladně prohlédněte. Nesmí být nahnilá, měkká, potlučená či jinak zkažená. Nakazila by tak celou várku.

Zavařování se může zdát jako dlouhý a náročný proces, pokud si však vše dobře připravíte a zapojíte i rodinu, za chvíli máte hotovo a můžete se těšit z vynikajících jablečných kompotů.

jak zavařit jablka

Jak jablka zavařovat

Jablka zavařujeme pomocí klasické sterilizace při teplotě 75 až 85 °C. Zavařujeme v zavařovacích sklenicích. Jablka pečlivě omyjeme a rozčtvrtíme. Vykrájíme z nich jadřince a povaříme do poloměkka. Vaříme je po dobu asi tří minut ve vodě čisté nebo s kyselinou citronovou.

Převařená jablka z vodní lázně vyjmeme a necháme vychladnout. Do vody s kyselinou citronovou přidáme jemný krystalový cukr, 200 – 300 g na litr. Dávku je však možné snížit až na 50 g, zejména pokud máme sladká jablka. Vodní lázeň převaříme a sebereme z ní pěnu. Roztok, kterým budeme jablka ve sklenicích přelévat, máme takto připravený.

Sklenice a víčka

Sklenice a víčka umyjeme horkou vodou, opláchneme a necháme okapat. Naplníme je předvařenými jablky asi jeden centimetr pod okraj, zalijeme horkým cukerným roztokem, přiložíme gumový kroužek a na něj přitiskneme víčko.

Sterilujeme v obyčejném nebo zavařovacím hrnci. Sklenice do hrnce položíme a zalijeme vodou. Přiložíme na něj pokličku a ještě vložíme teploměr. Ve chvíli, kdy dosáhneme teploty 75 až 85 °C, sundáme poklici a necháme pár minut vychladnout. Poté sklenice vyjmeme a přehodíme přes ně vlhké utěrky namočené v chladné vodě. Díky tomu nebude ovoce měknout a ztrácet barvu.

Skladování

Zavařeniny skladujeme nejlépe na suchém a tmavém místě, pokud možno chladném.

Servírování

Jablečný kompot lze podávat téměř ke všemu. Může se stát vynikající přílohou k masu, stejně tak je to velice dobrý dezert. Z kompotu lze společně s dalšími ingrediencemi vyrobit výborný domácí moučník.

Jak zavařit jablka

Tipy na rychlé dezerty z jablečného kompotu

  • Kompot přelijte jogurtem a ozdobte nastrouhaným perníkem či skořicí.
  • Můžete jej též podávat s piškoty nebo oplatkami.
  • Vynikající je zalitý vanilkovým pudinkem, ozdobený třešněmi a skořicí.

Další recepty na zavařování jablek

Připravili jsme si pro vás ještě další zajímavé recepty na zavařování jablek. Zavařte si je podle receptu našich babiček nebo si připravte kompot se zázvorem či zavařovaná strouhaná jablka.

Jablečný kompot podle našich babiček

Co budete potřebovat:

  • Jablka
  • Citron
  • Skořice
  • Hřebíček
  • Cukr
  • Voda

Jablka omyjte, nakrájejte na čtvrtinky a předvařte. Naskládejte je do sklenic, zalijte vlažným cukerným roztokem, přidejte špetku skořice, plátek citronu a pár kousků hřebíčku. Sklenice uzavřete a zavařte na teplotu 75 až 85 °C. Kompoty pak nechte vychladnout dnem vzhůru.

Jablečný kompot se zázvorem

Podpoří vaši imunitu …

Co budete potřebovat:

  • Jablka
  • Zázvor
  • Citron
  • Rozinky
  • Voda
  • Cukr

Jablka omyjte, nakrájejte na menší kousky. Zázvor také omyjte a nakrájejte na jemno. Do vody namočte rozinky a do hrnku vymačkejte citronovou šťávu.

Do hrnce vložte kousky jablek, zázvor, citronovou šťávu a cukr, zalijte vodou a nechte provařit. Směs stále promíchávejte. Poté přidejte rozinky. Kompot přelijte do připravených sklenic, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud je chcete ještě klasicky zavařit, můžete je vložit do hrnce a zavařit při teplotě 75 až 85 °C.

Kompot ze strouhaných jablek

Kompot ze strouhaných jablek je vhodný zejména do dezertů a štrůdlů.

Jablka oloupejte, nastrouhejte a vložte do sklenic. Zasypte je cukrem a pečlivě uzavřete. Zavařit je stačí v troubě na plechu s vodou. Sklenice na plech naskládejte tak, aby se nedotýkaly a troubu vyhřejte na 200 °C. Zavařujte půl hodiny. Poté je nechte vychladnout dnem vzhůru a skladujte na suchém a temném místě.

Tip na zahřátí

Jablíčka omyjte a nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce, přidejte skořici, hřebíček, rozinky, plátky citronu a mandle. Zalijte vodou, promíchejte a vařte přibližně 5 minut. Nápoj konzumujte horký, můžete jej dochutit medem nebo rumem.

Jak zavařit jablka

Jablečný džem

Co budete potřebovat:

  • 500 g loupaných jablek
  • 700 g cukru
  • Vanilka celá
  • Skořice celá
  • Hřebíček

Polovinu jablek oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Druhou část jablek nakrájíme na kostky i se slupkou a dokonce i s jádřinci. Tuto část podlijeme vodou a rozdusíme ji na kaši, kterou potom prolisujeme. Tak získáme jablečný protlak.

Protlak smícháme v hrnci s 1/2 oloupaných jablek společně s kořením a vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme cukr a zbylá oloupaná jablka povaříme dalších 3 až 5 minut. Až džem zrosolovatí, odstraňte koření a nalijte jej do sklenic. Zavíčkujte je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Džemy skladujte v chladu a na tmavém místě.

Na co mají jablka blahodárný účinek?

  • Jsou skvělá na imunitu a nachlazení
  • Působí pozitivně na trávicí soustavu
  • Posilují nervový systém
  • Umí bojovat s nespavostí
  • Podporují činnost mozku
  • Dokáží předcházet závažným onemocněním jako je rakovina střev, slinivky, žaludku a dalším

Jsou skvělým pomocníkem při:

  • Nechutenství
  • Nevolnosti
  • Zánětu
  • Průjmu či zácpě
  • Akné
  • Horečce

Pomáhají také ke zdravým dásním, dodávají nám energii a redukují tuk v těle.

Denně bychom měli zkonzumovat minimálně jedno jablko. Pokud se po každém obědu pustíte do jablečného kompotu, svoji minimální denní dávku splníte a podpoříte tak svůj organizmus tímto malým kulatým zázrakem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *