Jak získat zelenou kartu

Jak získat zelenou kartu

Sníte o životě v Americe? Vaše přání není až tak nereálné. Stačí vám získat zelenou kartu, díky které můžete legálně dlouhodobě žít a pracovat ve Spojených státech amerických. V tomto článku vám přinášíme rady a tipy, jakými způsoby lze získat zelenou kartu.

Jak získat zelenou kartu

Co je to Zelená karta?

Zelená karta, jinak také Green Card umožňuje svému držiteli dlouhodobý legální pobyt ve Spojených státech, přičemž na tomto území může pracovat, studovat a využívat zdravotnické a sociální služby. Výhodou je také možnost bezvízového cestování do sousedních zemí.

Jedinec, který získá v USA Zelenou kartu, má v podstatě stejná práva, jako ostatní Američané, s výjimkou možnosti volit nebo být zvolen. Tu přenechá rodilým Američanům.

Pokud dostanete tzv. zelenou a získáte Zelenou kartu, právo na vízum do USA získá i vaše manželka a dítě do věku 21 let. V případě, že je dítě starší 21 let, musí podat přihlášku samostatně.

Tip. Podá-li každý člen vaší rodiny přihlášku zvlášť, zvyšuje se šance na přijetí, a jednoduše tak máte vyšší pravděpodobnost získání Zelené karty.

Od Zelené karty až k občanství

Pokud jste držitelem Zelené karty alespoň pět let, máte právo požádat o americké občanství. Tento proces se nazývá “Naturalization”.

Jaké jsou podmínky k získání amerického občanství?

  • Musíte být držitelem Zelené karty a to alespoň pět let
  • Výjimkou jsou manželky/manželé amerických občanů, kteří mohou žádat o občanství již po třech letech
  • V posledních pěti letech nesmíte opustit území USA na více jak 6 měsíců do doby vyřízení žádosti, v případě manželek/manželů amerických občanů se jedná o 6 měsíců v posledních třech letech
  • Držitel Zelené karty musí být přítomen v USA alespoň polovinu doby pěti let (v součtu)
  • Podmínkou je statut Residenta a to s minimální dobou 3 měsíců ve státě, kde žadatel žádost o občanství podává
  • Bude prověřena vaše psaná, čtená a mluvená angličtina, která musí být na perfektní úrovni
  • Úřady též prověří vaši znalost historických a vládních informací USA
  • Podmínkou je také trestní bezúhonnost a pozitivní vztah k USA
  • Věk minimálně 18 let, mladší děti mohou získat občanství přes rodiče

Jak získat zelenou kartu

Jak získat Zelenou kartu?

Přes rodinu

Nejsnadnějším a nejběžnějším způsobem, jak získat Zelenou kartu, je využít toho, že máte příbuzného v USA. Díky tomu vám imigrační zákon umožní podat žádost o povolení dlouhodobého pobytu.

Jaké jsou možnosti?

Zelenou kartu můžete získat, jste-li partnerem, rodičem či dítětem amerického občana. Formulář s žádostí tak může vyplnit váš americký příbuzný a vy pak budete muset projít Adjustment of Status procesem. Pokud vše proběhne úspěšně, získáte povolení k trvalému pobytu.

Zelenou kartu získáte pouze na území USA, pokud tedy aktuálně nestojíte na americké půdě, nejprve musíte získat vízum vydané v USA, a až přijedete do Ameriky, pustíte se do žádosti o dlouhodobý pobyt (o Zelenou kartu).

Pokud jste již žádost podali, ale změnil se váš rodinný stav, celý proces se zpozdí.

Zelená karta díky zaměstnání

I zaměstnání nebo specializovaná práce, či investování v USA, vám mohou pomoci získat Zelenou kartu. Obecně platí, že pokud máte jakékoliv “výjimečné” povolání, Američané vás rádi přijmou.

Jaké jsou možnosti?

Pokud jste získali pracovní nabídku ve Spojených státech, váš zaměstnavatel bude muset vyplnit formulář Immigrant Petition for Alien Worker a vystavit vám osvědčení o dané práci.

Šanci máte jako specialista

Pokud se věnujete ojedinělému oboru, který by mohl být USA prospěšný, nebo máte jedinečné schopnosti – např. specializovaný lékař, odborný právník, inženýr, politolog, držitel Nobelovy ceny vrcholový sportovec, a zároveň jste naprostá špička v oboru s mnoha lety praxe a významnými oceněními, Zelenou kartu získáte velmi snadno.

O Zelenou kartu můžete také žádat, pokud jste afgánský či irácký překladatel či občan, který se podílel na budování vlády USA. Nebo také člen ozbrojených jednotek.

Jste podnikatel a investujete do oblasti v USA nemalou částku, minimálně $500,000? Vaše podnikání a investice vytvoří Američanům alespoň 10 pracovních míst? Pak vyplňte formulář Immigrant Petition by Alien Entrepreneur.

Uprchlictví

Pokud jste v USA a vstoupili jste sem jako uprchlík či azylant nebo člen rodiny uprchlíka, po roce pobytu v Americe můžete požádat o Zelenou kartu.

Jaký je rozdíl mezi uprchlíkem a azylantem

Jste-li v Americe jako uprchlík, o Zelenou kartu musíte požádat po uplynutí jednoho roku, a to povinně. Pokud jste v USA jako azylant, o Zelenou kartu žádat nemusíte.

Co dělat, když nesplňuji podmínky pro získání Zelené karty

Nesplňujete žádnou z podmínky pro získání Zelené karty? Nezoufejte! Stále je zde jedna možnost, která se nazývá Loterie o Zelenou kartu. Jak to funguje?

Loterie o Zelenou kartu

Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických každým rokem spouští “loterii”, díky které Zelenou kartu získá na 10 000 lidí. Možná to zní jako sen a jistota, jak kartu získat. Má to však malý háček. V loterii “soutěží” několik milionů lidí, kteří touží získat Zelenou kartu. Tudíž je šance být vylosován opravdu nízká. Zkusit to však můžete, protože registrace je jednoduchá a bezplatná.

Jak se zaregistrovat v loterii?

Na stránkách dvlottery.state.gov vyplníte přihlášku a pak budete pouze doufat. Tady je to opravdu o štěstí. Zvýšit šanci na vylosování si ale můžete, stačí, když se přihlásí celá rodina a pak je šance o mnoho vyšší.

Jak podat žádost o Zelenou kartu?

Splňujete některou z podmínek, jež vám umožňuje žádat o Zelenou kartu? Pak následuje další krok, a to vyplnění žádosti. Tu musíte vyplňovat s příbuzným žijícím v USA nebo zaměstnavatelem v USA. V některých výjimečných případech ji však vyplňujete sami.

Jaké formuláře vyplnit?

Zelená karta díky příbuzným v USA

V tomto případě musí váš příbuzný vyplnit formulář I-130, the Petition for Alien relative.

Zelená karta díky zaměstnání

Máte-li v USA zaměstnavatele a slíbenou práci, zaměstnavatel je povinen vyplnit formulář I-140, Petition for an Alien Worker.

Zelená karta díky investicím

Jste investor a investujete do nějaké oblasti v USA? Pak vyplňte formulář I-526, Immigrant Petition by Alien Entrepreuneur.

Speciální kategorie

Spadáte-li do speciální kategorie, vyplňte formulář I-360.

Uprchlík nebo azylant

Pokud jste uprchlík či azylant, stačí vám pouze splnit požadavky. Pravděpodobně vás vyplňování formuláře nečeká.

jak získat zelenou kartu

Dostupnost víz

Kromě podání žádosti musíte také nejprve zjistit, zda jsou pro vaši kategorii dostupná víza. Jejich počet se liší právě podle toho, do jaké kategorie spadáte, a ze které země pocházíte.

Kategorie zaměstnání

Pokud žádáte o Zelenou kartu kvůli zaměstnání, počet víz je omezený. Při žádosti vám přidělí datum a vy budete muset počkat na dostupné vízum.

Kategorie rodina

V kategorii rodina a příbuzný má USA připraveno neomezený počet víz.

Biometrické údaje

V průběhu procesu čekání na Zelenou kartu si vás pozvou do Application Support Center, kde vás požádají o otisky prstů a podpis. Na závěr vás vyfotí a veškeré údaje použijí ke zpracování Zelené karty.

Pohovor na úřadě

V případě nějakých nejasností či upřesnění vašich údajů vás pozvou na pohovor na úřad USCIS. Budou se vás ptát na dotazy ohledně vaší žádosti, možná vyzkouší vaši angličtinu a prověří váš vztah k USA.

Občas si vyžádají také přítomnost příbuzného, který vyplňoval vaši žádost o Zelenou kartu.

Na pohovor si s sebou přineste veškeré potřebné dokumenty, pas, údaje o vzdělání a další dokumenty dle požadavků úřadu.

Závěrečné rozhodnutí

V průběhu procesu se obrňte trpělivostí a počítejte s tím, že budete muset čekat. Úřad, který zhodnocuje vaši žádost (USCIS) bude pečlivě procházet všechny dokumenty, zhodnotí vaše odpovědi na pohovoru a prověří, zda splňujete všechny požadavky. Vyjádření vám pak zašlou poštou.

Přijmou-li vaši žádost, obdržíte od nich další informace.

Co dělat, pokud mi byla žádost zamítnuta?

V případě zamítnutí žádosti se můžete proti rozhodnutí odvolat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *