Jak zpracovat jablka

Jak zpracovat jablka

Bohatá úroda jablek způsobila v mnoha domácnostech jejich přebytek. A ačkoliv je už máte poctivě uskladněná ve sklepě, stejně potřebují zpracovat. Než podlehnou zkáze, poradíme vám, co s nimi. Co třeba jablečný kompot, povidla či křížaly z jablek? Inspirujte se v našem článku.

Jak zpracovat jablka

Naleznete zde hned několik tipů, jak zpracovat jablka. Věříme, že si každý najde to své.

Z jablek si můžeme vyrobit:

  • Čatní
  • Jablečný kompot
  • Jablečný kompot k rychlé spotřebě
  • Jablečná přesnídávka
  • Křížaly
  • Mošt
  • Pečený čaj
  • Jablečný polotovar do moučníků
  • Povidla

Připravili jsme si pro vás také jeden speciální zapomenutý recept.

Tak pojďme na to!

Čatní/Chutney/Čatný

Čatní je tradiční indická pochoutka, která se u nás v České republice velmi dobře ujala. Jedná se o hustou omáčku, jež lze vyrobit z ovoce či zeleniny a dalších surovin. Jelikož má ostrou a opravdu výraznou chuť, skvěle se hodí k dochucení chuťově fádních jídel. Používá se ve vegetariánské stravě, ale výborně poslouží také k masům a dalším běžným pokrmům. V Indii je hojně využíváno, kromě dochucení jídel, také k ozdobení stolu – má jasnou barvu.

Čatní má velmi široké spektrum chutí, může být pikantní, ale též jemnější sladké. Připravuje se z posezónních, ale čerstvých plodin. Jeho příprava je časově náročná, jednotlivé suroviny je nutné dlouho vařit a poté smíchat v pastu či omáčku. Plní se do menších skleniček. Čatní má i své zdravotní výhody – povzbuzuje chuť k jídlu a stimuluje zažívání.

Co potřebujeme k přípravě čatní?

  • 1 kg jablek
  • 1 středně velkou cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžičku pálivé papriky
  • 1 lžičku kari
  • 1 lžičku zázvoru
  • špetku soli
  • pár rozinek
  • 1/2 hrnku cukru

Jablka oloupejte a nastrouhejte. Rozmačkejte česnek, cibuli nakrájejte najemno. Společně s nastrouhanými jablky a kořením smíchejte a vařte půl hodiny. Poté přidejte rozinky a půl hrnku cukru a dejte na dalších 15 minut vařit. Až bude směs hotová, nechte ji uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu ještě 10 minut sterilujte při 80 °C. Pokud byste si chtěli vytvořit čatní pastu, před plněním do skleniček směs ještě rozmixujte.

Jak zpracovat jablka

Jablečný kompot

Jablka oloupejte a nakrájejte na osminky. Odstraňte jadřince a kousky naskládejte do větších sklenic. Kdo má raději sladký kompot, zasype je 2 lžícemi cukru. Poté zalijte vodou, uzavřete a sterilujte 20 minut.

Kompot můžete podávat téměř ke všemu. Skvěle se hodí k mléčné rýži, do obilninových kaší či například k dobrému obědu jako sladká a zároveň zdravá tečka.

Jak zpracovat jablka

Jablečný kompot k rychlé spotřebě

Opět oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtinky a povařte s plátky pečlivě umytého citronu, 3 kousky celé skořice a pár kousky hřebíčku. Podle chuti můžete dosladit medem. Pro osvěžení podávejte vychlazený. Naopak v zimním období příjemně zahřeje a posílí organizmus.

Jablečná přesnídávka

Jablka oloupejte, vykrájejte jadřince a jablíčka nakrájejte na malé kousky. Nasypte do hrnce a podlijte přibližně 2 cm vody. Poduste pod pokličkou, dokud nezměknou. Až budou hotová, rozmixujte je, přidejte cukr a trochu skořice. Do této směsi přimíchejte pudink a opět vařte do zhoustnutí.  Hustou směs plňte do vyvařených sklenic, které poté uzavřete a postavte dnem vzhůru.

Pokud je přesnídávka určena pro malé děti, pudink, cukr ani skořici přidávat nemusíte.

Křížaly

Jablka omyjte a osušte. Nakrájejte na dílky a zbavte se jadřince. Křížaly je nejlepší sušit v elektrické sušičce či v troubě. V případě, že se rozhodnete pro troubu, ohřejte ji na 50 °C a nechte pootevřená dvířka, ať může unikat vlhkost.

Dílky jablek můžete také navléknout na šňůru pomocí velké jehly a nechat sušit na radiátoru. Jablka v tomto případě podložte utěrkou, aby se radiátor neznečistil. Na topení budou křížaly suché za pár dní, navíc vám domácnost příjemně provoní.

Křížaly jsou zdravější a chutnější alternativou chipsů, které tak rádi mlsáme u televize.

Jablečný mošt

Mošt vám vyrobí i v moštárně, stačí přivézt alespoň 50 kg jablek. Pokud máte potřebnou výbavu, můžete si ho však vyrobit i doma.

Co potřebujete na mošt?

  • Jablka
  • Drtič na ovoce či dřevěný tlouk
  • Lis na ovoce
  • Zavařovací hrnec
  • Skleněné lahve nebo sklenice
  • Vodu

Jablka omyjte a rozdrťte v drtiči na ovoce nebo dřevěným tloukem. Ihned je lisujte. Šťávu není potřeba nijak upravovat, obsahuje totiž dostatek cukru i kyselin. Mošt nalijeme do dobře vymytých lahví. Nelijte jej až po okraj, konzervací se objem šťáv zvětšuje.

Lahve vložte do zavařovacího hrnce, zalijte až k hrdlům vodou a zahřívejte na 75 až 80 °C. Po dosažení této teploty lahve vyjměte, uzavřete zátkami a položte do vodorovné polohy.

Pokud máte dostatečně velký mrazák, mošt sterilovat nemusíte. Stačí jej zamrazit a konzumovat dle potřeby.

Z obyčejného moštu si můžete vyrobit vynikající jablečný svařák. K tomu budete potřebovat:

  • 1 litr moštu
  • Celou skořici
  • 7 ks hřebíčku
  • 1 lžičku citronové kůry

Mošt nalijte do hrnce, přidejte skořici, hřebíček, citronovou kůru a vše svařte. Můžete také přidat trochu rumu.

Jak zpracovat jablka

Pečený čaj

Na pečený čaj si oloupete jablka, zbavíte je jadřince a nakrájíte na menší kousky. Vložíte do pekáče, zasypete skořicí, cukrem, badyánem a pár kousky hřebíčku. Promíchejte a vložte do trouby na 180 °C. Až jablka pustí šťávu, dejte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte víkem dolů.

Do pečeného čaje můžete přidávat suroviny dle chuti. Skvělý je například zázvor, hrušky, rozinky, med, rum a další dobroty.

Jablečný polotovar do moučníků

Chystáte se přes zimu péct? Určitě se vám budou hodit zavařená jablka, která můžete libovolně přidávat do buchet, koláčů či moučníků.

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte je do zavařovaček a sterilujte půl hodiny při 95 °C. Koření a cukr přidávejte až při samotné přípravě moučníků.

Jak zpracovat jablka

Povidla

  • 2 kg jablek
  • Citron
  • 600 g cukru krupice
  • Mletá skořice
  • 2 ks vanilkového cukru

Na povidla si jablka oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kousky či nastrouhejte. Vložte do hrnce, pokapejte citronovou šťávou, podlijte 0,5 dcl vody a duste. Během dušení promíchávejte, aby se nepřipálila. Až budou jablka rozdušená, povařte je s cukrem a skořicí než kaše zhoustne. Povidla občas promíchejte. Měla by být hustá a pomalu se táhnout. Můžete je plnit do sklenic a lehce zavařit při 90 °C na 15 minut.

Povidla lze přidávat do koláčů, palačinek, vdolků, moučníků, buchet a dalších dobrot.

Speciální zapomenutý recept: Plněná jablka

Co budete potřebovat?

  • 4 velká a pevná jablka
  • Hrst vlašských či lískových ořechů (nakrájených)
  • Hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky …)
  • Přírodní cukr či med
  • Špetka koření (mletá skořice, badyán, hřebíček)
  • Citronová nebo pomerančová šťáva

Z jablek vykrojte stopku i s jadřincem – dejte pozor, abyste je nepoškodili. Dužinu jablka opatrně vydlabejte nejlépe malou lžičkou. Předehřejte troubu na 160 °C.

Připravené sušené ovoce smíchejte se skořicí, cukrem, šťávou a dalším kořením dle chuti. Tuto náplň vložte lžičkou do jablek a postavte je do zapékací formy. Podlijte trochou vody, vložte do formy a zapékejte přibližně půl hodiny až čtyřicet minut. Jak poznáte, že jsou jablka hotová? Měla by být měkká, lehce opečená a náplň prohřátá.

jak zpracovat jablka

Jablka jsou nejznámějším ovocem na naší planetě. Lidé je konzumují velmi rádi, nejen z toho důvodu, že jsou velice chutná, ale také významně zdraví prospěšná. Jsou bohatá na antioxidanty, vlákninu a vitamín C. Pomáhají hubnout, snižují hladinu cukru v krvi, zabraňují kardiovaskulárním chorobám a chrání proti rakovině. V jablku se skrývá nespočet dalších zdravotních přínosů. Proto bychom tyto plody neměli podceňovat a dopřát si alespoň jedno jablko denně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *