Ideální ovoce do mrazivých dnů

Ideální ovoce do mrazivých dnů

Více zajímavých rad a tipů  najdete na našem webu www.receptyprokazdeho.cz

Pod pojmem ovoce si každý představí šťavnaté dužinaté plody. Jsou převážně sladké a rostou nad zemí (na stromech či keřích). Pro nás je tato potravina z výživového i zdravotního hlediska velmi důležitá. Obsahuje cenné látky, které dodávají našemu tělu sílu a udržují ho fit i během mrazivých dnů.

Skládá se převážně z vody, pro naše zažívání prospěšné nestravitelné vlákniny a k ovoci neodmyslitelně patřícímu cukru, jenž je nejvíce zastoupen fruktózou. Přičemž platí, že čím více zralý plod, tím více získává na své sladké chuti. Dalšími významnými složkami  jsou pektin, velké množství vitamínů, minerální látky, antioxidanty a fytochemikálie (barevné pigmenty).

Co věděly už naše babičky?

Každé ovoce, krom obsahu všech prospěšných látek, má i své další účinky. Ty se odvíjejí od samotné barvy plodu, ale také od jejich schopnosti tělo buď ochlazovat či zahřívat.

V zimě upřednostňujte zahřívací potraviny. Z ovoce to jsou především hrušky, jejichž účinek lze podpořit i vhodnou tepelnou úpravou. Ať už je to dušení nebo pečení. Proto si v chladných dnech s klidem pochutnejte na hruškovém pyré či koláči.

Pokud skutečně chcete předejít nachlazení, měli byste myslet hlavně na vaše střevní prostředí, protože právě to je celou alfou a omegou našeho zdraví. K jeho dokonalé funkci přispějí jablka v jakékoli formě. Upečte si závin nebo mlsejte křížaly, jsou sladké a plné vlákniny.

Dalším úžasným pomocníkem jsou švestky. Sušené i kompotované pomáhají proti zácpě. Též jejich tmavě modrá až černá barva prospívá očím a podporuje funkci ledvin. Ty pak snáz odvádějí škodliviny z našeho těla.

Neměli bychom zapomínat ani na vlašské ořechy a mandle. Jsou bohatým zdrojem zdravých mastných kyselin, bílkovin, vlákniny a hořčíku. Předejdete únavě, vysokému cholesterolu i podpoříte vaše úsilí v hubnutí.

Cizokrajné vitamíny

Přestože exotické ovoce nepochází z naší domoviny, též v sobě ukrývá řadu zdraví prospěšných látek. Při jeho pojídání je potřeba myslet na to, že roste v oblastech s velmi vysokými teplotami, tudíž řada plodů má za úkol ochladit organismus. Proto není dobré se ho v zimě přejídat a berte ho spíše jako zpestření.

Nejznámější skupinou, která je úzce spojena s vysokým podílem vitamínem C jsou citrusy. Jako příležitostná svačinka osvěží a může zvýšit naši obranyschopnost. Jen si dejte pozor na jejich přílišnou konzumaci hlavně při nachlazení, citrusy zahleňují.

 

Při nevolnostech, únavě, častých křečí sáhněte po banánech. Jsou bohaté na hořčík, ale i sacharidy.

 

Pokud hledáte ovoce, ve kterém jsou obsaženy téměř všechny vitamíny, vsaďte na ananas. Je silně močopudný, proto se doporučuje jako prevence i podpůrná léčba močových cest.

 

V zimě se nemusíte vyhýbat konzumaci ovoce, jen je potřeba naslouchat vašemu tělu a používat selský rozum. Pokud na ovoce v zimě vůbec chuť nemáte, je to celkem přirozené a strádat určitě nebudete. Jezte kvalitní potraviny, různé druhy zeleniny, zachovejte psychickou pohodu a žádná nemoc si na vás nepřijde.

Více zajímavých rad a tipů  najdete na našem webu www.receptyprokazdeho.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.