Jak konzumovat lněné semínko

Lněné semínko je velmi bohatým zdrojem léčivého oleje a obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro náš organismus, a tělo si je samo není schopno vyrobit. Lněné semínko produkuje zhruba 1,5 m vysoký rostlina pěstovaná po celém světě se světle modrými květy – len setý.

Příznivé složení a klady lněného semínka:

  • vláknina;
  • omega-3 mastné kyseliny ­- pozitivní účinek na nervovou soustavu, stav pokožky a buněk;
  • omega-6 mastné kyseliny – chrání buněčnou membránu, která opatruje ostatní buňky;
  • lignany – pozitivní účinek při boji proti rakovině, bakteriím, plísní nebo virům;
  • fytoestrogeny – při menstruaci vyvažuje semínko poměr mezi progesteronem a estrogenem;
  • mnoho vitaminů a minerálních látek;

Jak lněné semínko konzumovat?

Lněné semínko se nejčastěji konzumuje v podobě odvaru, kdy se nechá 5-10 minut vařit v půl litru vody. Ideální je, když se semínko před varem ještě potluče v hmoždíři, nebo jej při vypití důkladně rozkoušete! V této podobě má odvar z lněného semínka podivuhodné účinky na pohyby střeva. Především má velmi blahodárné účinky na zácpu. Odvar můžete vypití jak teplý, tak studený. Ochutit jej můžete sladidlem dle libosti, stejně jako například čaj.

Lněné semínko připravíte nejen jako odvar, ale i formou nálevu, kdy se lžička semínek zalije ideálně studenou vodou a tato směs se nechá vyluhovat do dalšího dne. Semínka ve vodě utvoří sliz, který má opět velmi příznivé účinky na střeva. Opět je třeba soustředit se, aby byla semínka poctivě rozkousána!

lněné semínko

Mnoho kuchařů a kuchařek lněné semínko využívá i v kuchyni obecně; konkrétně při pečení pečiva, krekrů, polévek, hlavních jídel, salátů, ve formě koktejlu (například směs semínek s džusem z čerstvého ovoce či zeleniny), zamícháním do jogurtu či tvarohu. aj. Pokud budete chtít konzumovat semínka formou zdravé stravy například v jogurtu, ovesné kaši, tvarohu, pomazánce atp., je dobré si z něj udělat již zmíněný nálev.

Celá semínka nejsou pro lidský organismus příliš lehce stravitelná, proto se doporučuje je nejdříve rozemlít, rozkousat, nebo potlouct ve hmoždíři. Potlučené rozemleté semínko se velmi rychle kazí, proto jej uchovávejte v tomto stavu jedině v ledničce a spotřebujte během pár následujících dnů!

Další výhody lněného semínka, které stojí za to zmínit:

  • mužům pomáhá při neplodnosti i při prostatě;
  • pomáhá při léčbě střevních potíží – především při zácpě a hemoroidech;
  • pomáhá při žaludečních problémech (zabraňuje vzniku zánětů a chrání žaludeční stěnu);
  • prevence proti virovým nemocím a rakovině;
  • prevence proti rakovině;
  • vhodný pro snížení hodnoty krevního tlaku;
  • pozitivní vliv na klouby a šlachy;
  • ženám pomáhá při problémech s nepravidelným menstruačním cyklem, při snaze otěhotnět a těhotným ženám pomáhá konzumace lnu usnadnit porod (díky množství slizových látek v semínku) a nastartovat správnou tvorbu mléka.

Doporučená denní dávka lněného semínka pro dospělého člověka je ideálně okolo dvou až tří lžiček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *