Jak si lze obstarat vízum do Ruska

Bohužel, stále jsou země, kam se bez víza prostě nepodíváte. Z těch států, které nejsou relativně moc vzdáleny od naší země a kam se v dnešní době cestuje čím dál více, by přicházelo do úvahy Rusko, které vízovou povinnost pro naše občany nezrušilo. Ještě než se dostanu k postupu, jak si nejrychleji vízum obstarat, tak podotýkám, že Rusové jsou důkladní a opatrní a proto je dobré se obrnit trpělivostí při všech nutných úkonech.

Vízový dotazník

Nejprve musím upozornit, že je třeba znát účel cesty do Ruska, protože ten budete vyplňovat do takzvaného vízového dotazníku. Ten si můžete stáhnout zde: http://www.visatorussia.com/files.nsf/Lookup/visa_application/$file/visa_application.pdf.
Jen v krátkosti, jaké údaje tam požadují. Nejprve, zda jste měli někdy občanství Ruska nebo SSSR a kdy. Poté se vyplňuje klasické – jméno, příjmení, datum narození. Potom přichází účel návštěvy a musíte napsat i datum jejího začátku a konce a na dalším řádku vyplnit naplánovanou trasu.  Následuje doplnění čísla pasu. Pokud budete cestovat do Ruska jako turista, tak budete žádat o ruské turistické vízum. Potom do vízového dotazníku název nebo seznam turistické skupiny/ cestovky,
pokud tedy nejedete individuálně. Dále vyplníte místo, kde pracujete a jak dlouho. Totéž v případě, pokud  studujete. Potom musíte vyplnit zdravotní pojišťovnu a druh pojištění pro cestu do Ruska. Udáte svou přesnou adresu a místo narození. Poté se vás také v dotazníku ptají, kolikrát jste byli v Rusku či v SSSR v minulosti. Nakonec zbývá vyplnit děti do 16 let, které případně cestují s vámi a pokud máte v Rusku příbuzné, tak je musíte také vypsat. Poslední činností s vízovým dotazníkem je
vlastoruční podpis.

Co je nutné doložit

Jak již bylo naznačeno výše, je možné žádat o různá víza. Pro cestu turistickou vízum musíte mít vízum turistické. Pokud ho chcete získat bez komplikací, tak si připravte cestovní pas s platností minimálně o půl roku delší než je platnost ruského víza, o které žádáte. V cestovním pase musíte mít k dispozici aspoň dvě volné stránky. Dále si opatřete dvě průkazová fota velikosti 3×4 cm a ty zezadu čitelně podepište. Nakonec je nutné předložit vyplněný vízový dotazník ve dvojím stejném provedení. Pokud byste do Ruska cestovali v rámci individuální turistiky, tak musíte doložit potvrzení o zamluvení hotelu buď vydané hotelem nebo oficiální ruskou cestovní kanceláří. Potvrzení musí obsahovat číslo dokladu a číslo označující potvrzení pro vízum. Samozřejmě je možné cestovat do Ruska prostřednictvím ruské cestovní kanceláře. Poté předkládáte potvrzený plán trasy zájezdu, který musí být vydán oficiální ruskou cestovní kanceláří s číslem dokladu a číslem potvrzení pro vízum. Třetí turistickou variantou je plavba lodí. Potom veškerá v minulé větě popsaná potvrzení vystavuje společnost zajišťující plavbu. Když by byla vaše cesta do Ruska služebního charakteru, tak k získání služebního víza předkládáte úředně ověřené pozvání organizace. Ta ovšem musí mít oprávnění zvát si obchodní partnery k pracovním návštěvám do Ruska. Kdyby vaše služební cesta do Ruska trvala delší dobu než tři měsíce nebo pokud byste žádali o vícenásobné vízum, tak je třeba předložit i test na negativní HIV. Ještě je možné do Ruska vycestovat na pozvání. Potom ten, kdo je zvoucí, musí pro vás vyřídit doklad, na základě kterého obdržíte vízum.  Tento doklad se nazývá Izvesheniye a vystavuje ho místní Oddělení pasů a víz. Ten, kdo je zvoucím, musí pro získání dokladu pro vízum znát vaše jméno, příjmení, přesnou adresu, národnost, číslo cestovního pasu a přesné datum vašeho příjezdu do Ruska a odjezdu odtamtud. Mimochodem, počítejte s tím, že ruské místní Oddělení pasů a víz bude žádost o vydání dokladu pro získání víza schvalovat 4 až 6 týdnů a poplatek za vydání činí cca 600 korun ( asi 35 dolarů ). Ani samotné vydání víza není zadarmo, ale aspoň se poplatek platí v korunách. Výše poplatku za vízum se odvíjí od jeho druhu, od délky pobytu v Rusku a také od vámi požadovaného času potřebného ke schválení žádosti. Za deset dní vyřízené turistické vízum vyjde na 1000 korun, expresní vydání ( 3 dny ) stejného víza vychází na dvakrát vyšší částku. Poslední poznámka se týká cesty vlakem do Moskvy. Ten totiž jede přes Bělorusko a je nutné v tomto případě  vlastnit tranzitní běloruské vízum. To vydává Konzulárního oddělení Velvyslanectví Republiky Bělarus v České republice. Kde budete žádat o vydání víza do Ruska? Na Ruském velvyslanectví (www.czech.mid.ru ), email embrus@bluetone.cz. Velvyslancem je pan Sergey Borisovich Kiselev, provozní doba úřadu je pondělí až pátek od 8.00 – 13.00 a 14.00 – 17.00. Úřad najdete na náměstí Pod Kaštany 1 v Praze 6 – Bubenči. Telefon +420 2 3337-4100 nebo  3337-1545. A navštívit musíte i konzulární oddělení. To najdete na adrese Korunovační 34, 160 00 Praha 6 – Bubeneč, telefonní čísla +420 2 3337-4093, 3337 -9473, 3337-5650 a maily konsulcz@iol.cz
nebo consulpraha@rambler.ru. Konzulární oddělení má úřední hodiny v pondělí až pátek pouze od 9.00 do 12.00. Doufám, že vše proběhne bez komplikací a potom nezbývá než popřát příjemnou cestu a pobyt.

T.B.

 

 

Komentáře k článku. Přidejte i váš!

  1. Dobrý den, snacha by chtěla navštivít rodinu na Krymu, oni ji piší,že pozvání a vizum nepotřebuje. Mužete mi to potvrdit, že je to pravda ? Předem děkuji za odpověď ,V.Konvicová.

  2. Dobrý večer,ani se nepokoušejte vycestovat na Krym bez víza a pozvání.Byla by to zbytečná cesta. Bez těchto dokumentů Vás tam nepustí.http://www.viza-ruska-federace.cz/ S pozdravem Irena

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *