Průvodce výběrem matrace 2023

Kvalitu spánku ovlivňuje to, na čem spíte. Kvalitní matrace je tedy pro zdravý spánek naprosto klíčová. Pokud vás právě čeká nákup, určitě oceníte tohoto průvodce světem matrací.

Zdroj obrázku: FotoDuets / Shutterstock.com

Na co se zaměřit při výběru

Jak poznat, která matrace je pro vás ta pravá? Při jejím výběru se musíte zaměřit na několik parametrů, konkrétně na tvrdost, rozměry, nosnost, materiál, životnost a prodyšnost. Pro lidi, kteří trpí bolestí zad a kloubů je doporučováno zaměřit se na zdravotní modely.

Tvrdost přizpůsobte své tělesné hmotnosti a osobním preferencím. Při výběru nosnosti si ponechte rezervu a co se rozměrů týče, matrace by měla být minimálně o 20 cm vyšší než vy a její šířka by měla být alespoň 15 centimetrů.

Vybíráme podle materiálu

Matrace můžeme rozdělit do tří základních kategorií:

  1. pěnové,
  2. pružinové,
  3. latexové.

V čem se od sebe liší?

Zdroj obrázku: Freeograph / Shutterstock.com

Pěnové matrace

Pěnové typy patří k těm nejoblíbenějším a lze o nich prohlásit, že se jedná o nejprodávanější matrace. Vyrobené ze studené pěny, například matrace Super Fox Blue, jsou moderní, prodyšné, tvarově stálé, elastické a mají dlouhou životnost. Matrace z paměťové pěny, například Super Fox Visco, mění svou tuhost podle hmotnosti a tvaru těla spáče. Dokonale se tak dokáží přizpůsobit libovolné postavě a poskytnout naprosté pohodlí každému.

Pružinové matrace

Než stanuly na vrcholu žebříčku oblíbenosti pěnové verze, nacházely se na tomto místě matrace pružinové. Jak je patrné z jejich názvu, jejich hlavní předností je ohromná pružnost. Jsou také velmi prodyšné a mají dlouhou životnost. Příkladem české pružinové matrace je například model Arabela nebo Austin Air.

Latexové matrace

Latexové typy jsou měkké, pohodlné, elastické a proslulé svou tvarovou stálostí a dlouhou životností. Mezi oblíbené latexové matrace patří modely Šárka Tropico a Latex Supreme.

Zdroj obrázku: DGLimages / Shutterstock.com

Výběr podle ceny

Nákup kvalitní matrace nemusí zatížit váš rozpočet. Za nízké ceny si můžete dopřát pohodlí a zdravý spánek, a dokonce seženete i top zdravotní matrace. Mezi oblíbené a cenově dostupné zdravotní verze patří například Romantika kašmír – tento model je populární díky své pevnosti a vysoké nosnosti.

Matrace do 5000 Kč

O tom, že za matraci nemusíte zaplatit desetitisíce korun, svědčí to, že v kategorii do 5000 korun máte ohromné množství možností. Toužíte-li si nakoupit české matrace, spolehněte se na výrobce Tropico, který zásobuje český a slovenský trh. V jeho nabídce najdete například populární matraci Atlas Astana 3D Flex, za níž zaplatíte necelých pět tisíc korun.

Matrace do 10 000 Kč

Chcete-li investovat více než 5000 korun, ale zároveň jste si stanovili strop na 10 000, můžete si koupit speciální ortopedické matrace, které vám poskytnou naprostý komfort, například matraci Tropico Guard Otrho, nebo vsadit na taštičkové pružinky a model Kontakt Bambus.

Matrace nad 10 000 Kč

Samozřejmě si můžete vybrat i třetí cenovou kategorii a zaplatit i více jak deset tisíc korun. V této kategorii narazíte na speciální modely, které jsou kombinací studené a paměťové pěny, například matrace Austin Air Visco. Ale také na robustní verze jejichž šířka přesahuje 20 centimetrů.

Zdroj obrázku: Freeograph / Shutterstock.com

Aby nová matrace splňovala veškeré vaše požadavky, věnujte čas jejímu výběru a jasně si stanovte, co požadujete. Chcete, aby jejím nákupem byla podpořena česká výroba matrací? Záleží vám na tom, aby se v ní nacházela paměťová pěna, toužíte po zdravotní modelu nebo si přejete na jejím nákupu co nejvíce ušetřit? I za málo peněz se můžete radovat z kvality a spánku v naprostém pohodlí.

Rate this post

2 komentářů k Průvodce výběrem matrace 2023

  1. Zajímavý článek. Už jsem si několikrát koupila matraci a vím, že to není vůbec snadné. Rozhodně se nejedná o nákup, do kterého bych se pustila každý den. Všimla jsem si hlavně toho, že je důležité vybírat matrace podle typu postavy a preferencí. Já matrace s manželem nakupovala tady a dohodli jsme se, že každý potřebujeme jinou.

  2. Je úžasné, jak správná matrace může ovlivnit kvalitu našeho odpočinku a pocit pohody. Když jsem si nedávno vybírala novou matraci, tak jsem byla překvapená, na co všechno je potřeba myslet. Na nové matraci se mi spí dobře, ale moje problémy s usínáním nepřestali. Proto jsem si koupila Krupa Kratom, po kterém se dokonale uvolním a spím celou noc jako nemluvně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *