Uzený kapr – jak na postup uzení

Uzený kapr – jak na postup uzení

Uzené ryby, pro mnohé vynikající lahůdka, kterou můžete podávat na zahradních akcích, a pohladit tak chuťové buňky svých hostů. Kromě lososa, makrely nebo třeba pstruha lze udit i kapra. Ten je na uzení ideální, protože se jedná o tučnější rybu. Ti, kdo jej nemají rádi na štědrovečerní večeři, jsou příjemně překvapeni, ochutnají-li lahodného uzeného kapra. Pojďte se podívat na náš návod, jak na postup uzení.

jak na postup uzení kapr

Proč je kapr vhodný k uzení?

Kapr je vhodný k uzení, protože má tučnější maso. Zároveň není přehnaně mastný. Proto je ideálním kandidátem do udírny. Mezi další ryby vhodné k uzení patří například pstruh, lín, moréna nebo tolstolobik. Výborný je i úhoř, kterého však není jednoduché chytit. Nejznámější jsou makrely nebo sledě.

Ideální je samozřejmě udit čerstvě chycené ryby, nikoliv kupované nebo snad mražené. Maso mražených ryb je blátivé a nemuselo by se správně vyudit.

Co budete potřebovat

  • Kapr 12 kg živé váhy (lze i jinou sladkovodní rybu)
  • Česnek rozetřený 100 g
  • Sůl 250 g
  • Voda 3 l (studená, čerstvá)

Pamatujte, že je potřeba použít většího kapra, cca kolem 4 kilogramů, a ve více kusech.Z malých ryb po vykuchání a vyuzení nezbyde téměř nic.

Začínáme s přípravou

Z čerstvé ryby nejprve odstraníme škrabkou šupiny, vykucháme ji, odřízneme hlavu a ploutve a omyjeme ji. Z hlavy, vnitřností a zeleniny můžeme připravit chutnou rybí polévku. Očištěného a opláchnutého kapra rozřízneme podél páteře na půlku a z ní nařežeme malé, cca 5centimetrové proužky – tzv. podkovy. Rybu lze ale také udit vcelku.

Pokud se rozhodnete udit kapra celého, nařízněte hřbet tak, aby se sůl lépe dostala do svaloviny.

Způsoby naložení kapra

Kapra lze naložit dvěma způsoby: pomocí suchého nasolování (suchá ryba) nebo naložení do láku (mokrá ryba).

Suché nasolování

Rybu nasolíme zevnitř i zvenku. Kůži je třeba prosolit více, dutinu břišní naopak méně. Použijeme cca 40 gramů soli na kilo ryby. Na typu nezáleží, lze použít kamennou i mořskou. Podle chuti můžeme kapra také potřít česnekem či grilovacím kořením.

Do břišní dutiny můžete vložit bobkový list, pár kuliček černého pepře a kuličku nového koření. Poté jej umístíme do mísy nebo hrnce a přes noc necháme v chladničce.

Výhodou suchého nasolení je rychlejší prosolení. Udit lze již po několika hodinách od naložení. Nevýhodou však je nerovnoměrné prosolení a výrazný úbytek vody.

Naložení do láku

Nejprve si připravíme udící lák. Jeho výhodou je, že si sami určíme slanost ryby podle přidané soli. Kapr bude navíc rovnoměrně prosolený. Na 10 l vody použijeme 300 g soli. Množství soli si po předchozích zkušenostech určujeme již sami.

Teplota láku by neměla překročit 12 °C. Můžeme do něj přidat koření jako bobkový list, jalovec, kopr i česnek. Lák lze také povařit a poté jej ochladit studenou vodou. Rybu však vždy vkládejte až do zcela vychlazeného láku a uložte do lednice.

Kapra nechte v nálevu odležet alespoň 20 hodin.

Uzení kapra

Po vytažení z nálevu nechte kapra pouze okapat a osušte jej. Síto, ve kterém budete rybu udit, potřete sádlem či špekem, aby se na něj nelepila. Lze jej do udírny také zavěsit na hák ve tvaru S nebo na provaz, který se upevní mezi žábrami. Poté si připravte směs, kterou kapra potřete ještě před uzením.

jak na postup uzení kapr

Směs

  • Polévkové koření
  • Česnek (1 stroužek)

Uzení horkým kouřem

Rozehřejeme udírnu na 130 °C a vložíme ryby. Teplotu snížíme na 100 °C a necháme otevřený komínek. Ihned, jak ryby výrazně oschnou, snižte teplotu. Udíme cca 6 hodin při 70 °C. Záleží na vás, jakou máte rádi barvu ryby, ale pravidlem bývá, že udíme dozlatova.

Vyuzené ryby necháme vychladnout a vyvětrat na čerstvém vzduchu.

Kapři, které udíme v nižších teplotách a déle, jsou trvanlivější. Ale přesto všechny vyuzené ryby uchovávejte v chladničce zabalené např. v pečicím papíře, aby se nezapařily.

Uzení studeným kouřem

Uzení za studena vyžaduje trochu větší trpělivost. Trvá totiž o něco déle nežli běžné uzení. Teplota by se měla pohybovat kolem 20 °C a kapr bude vyuzený do 12 hodin. Výhodou je dlouhá trvanlivost. Nevýhodou naopak výrazné prosolení.

Hmotnost ryb během uzení

Maso z kapra o živé váze 12 kg váží po vyvrhnutí a očištění 6 kg. Během uzení ztratí 2 kg a jeho celková váha činí 4 kg.

Uzené ryby lze podávat s dresingem vytvořeným například z majonézy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *