Jak vyrobit domácí detoxikační nápoj

Jak vyrobit domácí detoxikační nápoj

Detoxikační nápoje kromě očisty od toxinů slibují zvýšení energie, podporu trávení, úbytek hmotnosti a očistu jater. Jak si ale vyrobit domácí detoxikační nápoj bez zbytečného vyhazování peněz za nefungující „super přípravky?“

Naše tělo nepřetržitě čelí nebezpečným toxinům. Moderní doba je přehlcena chemikáliemi v potravinářském průmyslu, v léčivech nebo kosmetických výrobcích. Jen v kuchyni nalezneme pesticidy, ftaláty, hormony, konzervanty, barviva a další nebezpečné látky.

Lidský organismus má naštěstí přirozenou schopnost detoxikace, ovšem někdy potřebuje pomoci. Pravidelná detoxikace organismu je nejen příjemná, ale především nutná! Nezapomínejme na to a podpořte své zdraví lahodnými nápoji.

Detoxikační nápoje

Detoxikační nápoje jsou jednoduché na přípravu – stačí si připravit vodu, ovoce, zeleninu či bylinky, které stimulují detoxikaci a zároveň poskytují vitaminy a minerály.

Proč detoxikovat?

  • Pročištění organismu
  • Redukce váhy
  • Projasnění pleti
  • Zvýšení energetické hladiny
  • Prevence proti nemocím
  • Posílení imunitního systému
  • Zlepšení duševní kondice

Recepty na domácí detoxikační nápoje

Lehké zelené smoothie s celerem, petrželí a koriandrem

Smoothie představuje chutný nápoj, který je založen na čerstvém ovoci a zelenině. Díky velmi jemnému rozmixování, přinášejí ingredience nápoje téměř okamžitě po konzumaci povzbuzující efekt.

Koriandr je aromatickým kořením, kterému jsou přisuzovány mimořádné detoxikační vlastnosti. Z těla dokáže odstranit škodliviny, dokonce údajně také toxické kovy. Ničí střevní parazity a ulevuje při zažívacích potížích, je prospěšný pro činnost střev, žaludku nebo slinivky břišní.

Ingredience

  • 1 litr čisté vody
  • 2 citróny
  • petrželová nať (cca 2 hrsti)
  • řapíky celeru (cca 3 – 5)
  • zelené listy koriandru (hrst)

Postup přípravy

Nejprve citrony zbavíme kůry, následně je nahrubo rozdělíme na měsíčky. Celerové řapíky nakrájíme na kousky. Citrony i celer spolu s petrželovou natí a případně listy koriandru vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Poté přidáme vodu a vše ještě společně promícháme.

Nápoj popíjíme nejlépe čerstvý. Skladujeme v chladu, spotřebujeme do 24 hodin od přípravy.

Okurková limonáda s citronem a mátou

Citrusy jsou zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů. Jeden grep obsahuje asi 90 kalorií, pomeranč zhruba 70 kalorií, limetka a citron ještě méně. Zato jsou plné vlákniny podporující činnost střev a trávení. Zařaďte tento vynikající nápoj do svého jídelníčku na hubnutí i vy.

Máta je neškodná, dobromyslná bylinka, kterou můžeme jako součást čajových směsí užívat dlouhodobě. Pokud ji však pijeme samostatně, je třeba kúru vždy po deseti dnech na týden přerušit.

Ingredience

  • 2 litry čisté vody
  • středně velká okurka
  • 2 citrony (mohou je nahradit i pomeranče)
  • cca 5 snítků zelené máty

Postup přípravy

Okurku oloupejte a rozmixujte, citrusy vymačkejte. Rozmixovanou okurku a citronovou šťávu smíchejte s vodou. Přidejte lístky čerstvé máty a nechte odstát.

Při podávání můžete (ale nemusíte) bylinky přecedit. Skleničku dozdobí kolečko citronu anebo okurky.

Grapefruitový životabudič

Grapefruit příznivě ovlivňuje činnost jater, pozitivně se odráží ve složení střevní mikroflóry. A povzbuzuje metabolismus jako takový.

Grapefruitový životabudič napomáhá spalování tuků. Pokud chceme metabolismus povzbudit ještě více, můžeme do nápoje přidat na jemná kolečka nakrájený zázvor. Využijte kalorické tabulky a vypočítejte si, jak konkrétně jsou potraviny energeticky náročné.

Ingredience

  • 2 litry čisté vody (nejlépe pramenité nebo odstáté kohoutkové)
  • 2 větší grapefruity

Postup přípravy

Grapefruity odšťavníme. Šťávu pak jednoduše rozředíme s vodou. Vznikne tak úžasná exotická citronáda, která navíc funguje jako detoxikační nápoj.

Před podáváním vždy promícháme. Můžeme podávat s kousky grepu. Nápoj osvěží také lístky máty nebo meduňky.

Čistící bylinná směs s ostropestřcem

Ostropestřec mariánský (bodlák) obsahuje účinné látky (zejména silymarin), které podporují činnost jater a chrání játra před poškozením způsobeným toxiny. Ostropestřec napomáhá regeneraci jaterních buněk, působí protizánětlivě a má i antioxidační účinky.

Ingredience

  • Ostropestřec mariánský (semena)
  • Měsíček lékařský (květ)
  • Třezalka tečkovaná (nať)
  • Rdesno ptačí (nať)
  • Vřes obecný (nať)
  • Řepík obecný (nať)
  • Hluchavka bílá (květ)

Postup přípravy

Na litr vody bude třeba asi hrst bylinné směsi. Bylinky zalijeme vroucí vodou a ještě krátce povaříme (asi 5 min). Poté přecedíme.

Čaj popíjíme 2 – 3x denně, po dobu 3 týdnů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *