Ačokča – návod na pěstování

Ačokča – návod na pěstování

Opět přichází jaro, které s sebou nese i oblíbené, přesto náročné sázení zeleniny. Lidé si už od pradávna sází svou vlastní zeleninu, která je bez chemických postřiků, je zdravější a hlavně levnější. Letos kromě běžných druhů, jako je mrkev, cibule, česnek, okurky či brambory, zasaďte i něco zajímavějšího, co jen tak někdo nepěstuje. Co třeba zkusit vypěstovat ačokču?

Ačokču můžeme znát také pod jménem „korila“, mexická okurka či papriková okurka. Že tento druh zeleniny ještě neznáte? Hned vám ho představíme. Neopomeneme zmínit, odkud se papriková okurka vzala, jak se pěstuje, co obsahuje či jak ji v kuchyni zpracováváme a využíváme.

Co je to ačokča?

Ačokča je druh zeleniny, který u nás není moc známý. Daleko rozšířenější jsou v Evropě typické papriky či okurky. Jedná se o zeleninu, která pochází z Jižní Ameriky, ovšem nyní se hojně pěstuje například v Mexiku či v Peru. Hojně ji pěstují i v jihovýchodní Asii, kde se jí poměrně daří.

Papriková okurka je jednodomá, geitonogamní rostlina, jejíž květy mohou být dlouhé i třicet centimetrů. Řadí se k tykvovitým rostlinám a využití najde nejen v gastronomii, ale i v kosmetice. Například domorodci ji používali k čistění zubů.

Původně se pěstovala jen jako okrasná, plazivá rostlina, ale poté se přišlo na její skvělou chuť, a tak se začala pěstovat hlavně pro její chutné plody, které jsou tvarově velice zajímavé. Plody vypadají jako lusky či bobule, jež mají poměrně ostrou špičku.

Jak ačokču pěstovat?

Ačokča je velice snadná na pěstování.  Řadí se do tykvovitých rostlin a zařadila se mezi zeleninu, jak jsme zmínili výše. Její plody připomínají lusky, které se po vypěstování zbaví semen a používají se například v gastronomii či v již zmiňované kosmetice.

Ovšem zpátky k pěstování. Jelikož pochází z poměrně teplých zemí, miluje teplé a vlhké klima. Lze ji pěstovat stejně jako okurku či papriku, doporučujeme k jejímu pěstování využít fóliovníku nebo ačokču pěstujte na okenním parapetu, na němž má dostatek světla.

Stejně jako u běžných odrůd okurek, i zde se doporučuje semenáčky umístit do plastových kelímků od jogurtu, které budou mít otvor na dně. Můžeme je sázet rovnou do země, ale doporučujeme je nejdříve sázet do kelímků, v nichž vyklíčí.

Jak pěstovat ačokču

Ačokča potřebuje stoprocentně teplé počasí, proto se sadí mnohem později než jiná zelenina, a sice v druhé polovině května. Nesmí ji ohrozit poslední zimní mrazíky, jinak nevyroste (to má podobné jako okurka, ta se taky sází, až opadnou zimní mrazíky). Sázejte ji na jih a mějte pro ni zajištěnou dostatečnou oporu v podobě plotu nebo nějaké sítě, po níž se bude moct rostlina „plazit“.

Během sázení se na jeden metr vysazuje jedna nebo dvě rostlinky. Doporučujeme vysázet maximálně pět rostlinek, to bohatě pro rodinu stačí. Více už obvykle nestihnete zkonzumovat.

Co ačokča potřebuje, aby bez problémů vyrostla?

Miluje vlhkost, tudíž klaďte důraz na bohatou zálivku. Zalévat ji nezapomínejte hlavně během horkých letních dnů, kdy se půda vysušuje skutečně rychle. Potřebuje dostatek živin, i to zaručuje její vydatnou plodnost.

Kdy začne ačokča plodit?

Pokud dáte na naše doporučení, začne plodit už koncem srpna. Svačiny dětí, jež si ponesou do školy, už mohou obsahovat tuto netradiční zeleninu, kterou nepěstuje jen tak někdo.

Samozřejmě najdou se lidé, kteří nechají rostlinku ve skleníku nebo ve fóliovníku po celou dobu růstu. Bohužel ti si na úrodu budou muset počkat déle. Obecně platí, že až začne rostlina v kelímku klíčit, přesazuje se do záhonů.

O této zelenině se říká, že je neuvěřitelně plodná. Proto se doporučuje sadit jen čtyři či pět rostlinek. Jedna rostlinka dokáže zplodit více jak sto chutných paprikových okurek.

Skvěle odolává plísním

Při pěstování se nemusíte strachovat o to, že by rostlinu napadly plísně. Je velice odolná proti těmto „škodíkům“. Jelikož odolává plísním a jiným nepříjemnostem, nemusíte používat žádnou chemii.

Ačokča je zdraví prospěšná

Mnoho lidí se ptá, proč by vlastně měli pěstovat tuto takřka neznámou zeleninu. Vždyť ani nevědí, jak chutná. Tím hlavním důvodem by mělo být to, že je zdraví prospěšná. Jestliže ji budete konzumovat v syrové stravě, pomůže vám v boji proti cukrovce. Samotné listy jsou protizánětlivé, pomáhají například při zánětu ucha. Samotné plody snižují hladinu cholesterolu, zároveň zbavují stěny v těle nánosů cholesterolu a taky snižují krevní tlak.

Pozitivních účinků na zdraví je mnohem více. Plody se jedí jako prevence či už při léčbě poruch oběhového systému. V ačokči se totiž nachází látky, které dokonale čistí cévní stěny od škodlivin i od cholesterolu, jak jsme zmínili.

Taky je skvělým pomocníkem v boji proti respiračním chorobám. Pokud si z plodů uvaříte odvar, uvaříte si diuretikum, které se používá při léčbě močových cest.

Tip: Jestliže si chcete diuretikum uvařit, je to naprosto jednoduché. Nejdříve musíte z ačokči odstranit všechna semínka, která se nedají rozkousat. Zralé plody bez semen uvaříte v půllitru horké vody. Poté necháte vychladnout a během dne tento odvar popíjíte.

Je zajímavé, že léčivé jsou i listy ačokči. Pokud máte nějakou ránu na těle, stačí listy trochu pomačkat a přiložit je na bolestivé místo. Šťáva je léčivá a dokáže ránu skvěle a rychle zahojit. Po přiložení listu na ránu místo ovážeme obvazem a po třech hodinách listy vyměníme.

Ačokča je taky vynikajícím zdrojem vitaminů. Najdeme v ní vitamin C, který je skvělý pro náš imunitní systém, dále taky vitamin B1 a B2. Co se týče minerálů a tělu prospěšných látek, v tomto druhu zeleniny najdeme například hořčiny a vápník.

Mimo jiné zlepšuje naši psychickou pohodu, což ocení každý, kdo se dennodenně nachází ve stresové situaci.

Jak s plody ačokči pracovat? Jak ji využít v kuchyni?

Jak jsme zmínili, plody ačokči mají mnoho využití. Domorodci si touto rostlinou čistili zuby, ale nyní se využívá hlavně v gastronomickém průmyslu. Pokud si ji pěstujete doma, určitě oceníte vědět, co s ní dělat, jak s ní naložit.

Ačokča je skvělá v tom, že ji můžete nejen naložit, ale i upéct či nadívat nebo zavařit. Nejčastěji se zavařují, kdy se naloží do sladkokyselého nálevu. Samozřejmě nejsou křupavé tak, jak jiná zavařovaná zelenina, ale chuťově nejsou vůbec špatné.

Kromě zavaření se často nadívají. Vyndají se semínka, která se nedají rozkousat, a poté se plní různými náplněmi.

ačokča v kuchyni

Pokud nevíte, co s přezrálými plody, můžete z paprikových okurek čili z ačokči udělat kvašáky. Postupujte naprosto stejně jako u okurek, chuťově jsou velmi podobné.

Ačokča se využívá i do leča či do zeleninových salátů, které se dnes konzumují častěji než nezdravá strava. Do salátů můžeme nakrájet jak samotné plody bez semen, ale i listy, které nasekáme podobně jako špenát. Listy lze uvařit opět stejně, jako vaříme například špenát. Nejčastěji se konzumuje s těstovinami nebo s rýží.

Používá se i do polévek.

Několik zajímavostí o ačokči:

  • zralá semena této zeleniny se nedají rozkousat
  • zralá semena jsou v tmavě hnědé až černé barvě
  • syrová chutná jako okurka, zavařená spíše jako paprika
  • je nepálivá
  • musíme je chránit proti slimákům (zejména na semenáčcích si slimáci velice rádi pochutnávají)
  • nekonzumujeme je tehdy, pokud jsme na papriky či okurky alergičtí
  • kořeny se využívají na čistění zubů
  • mají sladkokyselou chuť
  • sklízejí se zásadně ještě nezralé plody

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.