Zázvor je častým dochucovadlem různých pokrmů, zejména receptů z asijské kuchyně. Kromě toho se z oddenku připravuje velice účinný čaj, který podporuje imunitní systém a pomáhá při nachlazení a virózách.
Ať už budete zázvor využívat jakkoli, vždy musíte nejdříve odstranit jeho tuhou a silnou slupku. A to může být oříšek. Oddenek zázvoru bývá celý pokroucený a má množství výrůstků či výstupků. Pokud se do jeho loupání pustíte malým nožíkem, nebude to tudíž efektivní – jednak to bude trvat dlouho a na konci vám navíc z oddenku nezbyde skoro nic. A jelikož je zázvor dost drahý, je to velká škoda. Jak tedy zázvor oloupat co nejefektivněji?
Zázvor vždy loupejte malou čajovou lžičkou
Ano, zázvor se nejlépe loupe obyčejnou malou lžičkou. Ta se krásně dostane do všech záhybů jeho oddenku.
Kořen zázvoru pevně uchopte a druhou rukou ho hranou lžičky oloupejte. Loupat můžete oběma směry – od sebe nebo k sobě. Lžička není ostrá a v případě odskočení ruky vám tak nehrozí žádné riziko zranění ani při loupání směrem k sobě. Loupejte proto v takovém směru, jak vám to nejlépe vyhovuje a jde.
Zázvor nikdy neloupejte do zásoby. Vždy oloupejte pouze takové množství, které ihned spotřebujete, a zbytek kořene odložte do lednice. Slupka oddenek chrání a ten s ní vydrží déle čerstvý.