Jak sušit švestky

Jak sušit švestky

Co s bohatou úrodou švestek? V našem článku vám poradíme, jak je usušit a uchovat přes zimu. Sušené švestky se stanou oblíbenou a zejména zdravou pochoutkou, po které skočí nejeden mlsoun.

Jak usušit švestky

Švestky jsou v našich domácnostech oblíbené zejména pro svou sladkou a šťavnatou chuť. Kromě toho jsou však výjimečně zdravé a plné minerálů. Po světě se jich vyskytuje více než 2 000 druhů.

Již v době starého Egypta byly považovány za výživné a doslova léčivé. Staří Egypťané je pokládali do hrobek jako zásobu jídla pro zemřelé – to aby mrtví netrpěli hlady. Švestky se sušily, aby dlouho vydržely a staly se tak zdrojem energie pro obchodníky, kteří putovali dlouhé měsíce rozpálenou pouští.

Léčivá síla švestek

85 % jsou švestky tvořeny vodou. Ve zbylých 15 % však naleznete zdraví prospěšné živiny. Patří mezi ně vitamíny: E – zpomaluje stárnutí a snižuje krevní tlak, H – také nazýván biotin, léčí kožní záněty a podporuje růst vlasů, A – pomáhá ke zdravému zraku, B – pozitivně ovlivňuje imunitu a snižuje důsledky stresu, C – posiluje imunitu organizmu. Švestky jsou také významným zdrojem minerálních látek.

Jaké minerály švestky obsahují?

  • Vápník – buduje pevné kosti a zuby
  • Hořčík – předchází únavě a vyčerpání
  • Fosfor – posiluje nervový systém
  • Draslík – posiluje srdce a bojuje proti jeho chorobám
  • Síra – léčí kožní nemoci a artritidu
  • Zinek – slouží pro správnou funkci enzymů a ovlivňuje metabolismus bílkovin, je významný pro reprodukci

Ve švestkách kromě vitamínů a minerálů naleznete také:

  • Antioxidanty – Rutin a kvercetin – tyto látky mají vysoký antioxidační účinek, snižují krevní tlak a zamezují krvácení z dásní
  • Vlákninu (Pektiny) – snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá trávení, zlepšuje střevní prostředí
  • Polysacharidy – cukry, ze kterých náš organizmus získává energii
  • Antokyany – antokyany jsou přírodní látkou, která dodává švestkám jejich specifickou barvu. Právě tyto látky zachycují volné radikály a brzdí stárnutí buněk. Chrání organizmus před rakovinou a infarktem. Najdeme je také v černém rybízu, červeném zelí nebo borůvkách.

Pozitivní účinky švestky na zdraví

Švestky působí blahodárně téměř na všechny aspekty našeho zdraví. Kromě toho, že jsou významným zdrojem důležitých živin, pomáhají také při redukční dietě. Obsahují totiž až 85 % vody a 100 g čerstvých švestek má kalorickou hodnotu pouhých cca 210 kJ. Jsou vhodné také na nevolnost a podrážděný žaludek. Při zácpě se doporučuje vypít 1 sklenici švestkové šťávy, která zaručeně probudí činnost střev.

  • Jsou prevencí před rakovinným bujením
  • Snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice
  • Podporují krevní oběh a snižují krevní tlak
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi a aterosklerózy
  • Vláknina působí pozitivně na trávení a zamezuje nadýmání či zácpě
  • Pomáhá při redukční dietě a ke snížení hmotnosti
  • Detoxikuje organizmus a zamezuje vzniku dny a revmatismu
  • Působí pozitivně na močový systém
  • Při zvýšeném stresu a vypětí pomáhá zklidnit psychiku

Švestky by se měly stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, mají vysoce pozitivní účinek na zdraví člověka. Při opalování se doporučuje konzumovat švestky sušené, zabraňují vzniku vrásek.

Jak zpracovat nadúrodu švestek?

Švestky, stejně jako ostatní peckoviny, mají však jednu nevýhodu. Většinou se jich urodí tolik, že nastává problém je všechny zpracovat. Můžeme z nich připravit výborné koláče, buchty dezerty, ale také tradiční alkoholický nápojslivovici, kterou lze v malém množství užívat jako lék.

Nemusíte je však používat pouze k okamžitému zpracování – lze je totiž také zavařit jako kompot, který je vhodným doplňkem hlavních chodů. Nebo je můžete usušit a stanou se výbornou pochutinou, kterou si můžete přibalit třeba i na cesty nebo je použít do netradičních receptů.

Jak sušit švestky

Jak sušit švestky

Švestky se suší samozřejmě se slupkou, na které mohou ulpívat bakterie. Aby vám nezpůsobily nadýmání, důkladně je proto omyjte.

Proč je lepší konzumovat doma usušené švestky? Ty zakoupené v obchodě jsou s nejvyšší pravděpodobností sířeny, siřičitany jsou velmi dráždivé a mohou vám způsobit alergické reakce. Proto se s chutí pusťte do zdravého domácího sušení švestek!

Švestky lze sušit dvěma způsoby:

  • V elektrické sušičce
  • V troubě

Sušte pouze zralé plody, bez poškození či hniloby. Pokud je chcete vypeckovat, postačí je pouze naříznout a pecku vytáhnout. Rozpůlené švestky sušte slupkou dolů. Na plech i do sušičky je vkládejte omyté a osušené.

Jak sušit švestky

Sušení v troubě

Plech vyložte pečícím papírem a plátky švestek rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Při sušení v horkovzdušné troubě je výhodou funkce odsávání páry. Pokud ji nemáte, u běžné trouby musíte ponechat otevřená dvířka, aby mohla pára unikat ven.

Nejprve švestky sušte cca 3,5 hodiny při 45 °C. Poté je nechte vychladnout. Při další fázi sušení udržujte teplotu 60 °C až 70 °C a sušte 10 – 12 hodin. Opět je nechte vychladnout. Na závěr je dosušte při 60 °C přibližně na 3 hodiny. Před konečných dosušením je poroste studenou vodou, získají tak lesk.

Při sušení dodržujte stanovené teploty, nesnažte se urychlit celý proces zvýšením teploty. Švestky by popraskaly a pustily šťávu. Při teplotě nad 80 °C by také ztratily důležité živiny a vůni i chuť. Během sušení bez přerušení ztratí švestky svoji pružnost, budou tvrdé a přesušené. Dodržujte proto všechna předchozí pravidla, jedině tak mohou být švestky opravdu lahodné.

Sušení v elektrické sušičce

Pokud jste vlastníkem elektrické sušičky určené pro sušení ovoce, můžete ji použít i k sušení švestek. Rozpulte je tak, aby se vám vešly mezi jednotlivá patra, která jsou u většiny sušiček poměrně nízká. Postup při sušení v sušičce je prakticky stejný, jako v troubě – u většiny sušiček naleznete návod, jak s daným přístrojem určité ovoce sušit. Důležité je dodržet přesnou teplotu.

Jak skladovat sušené švestky?

Po dosušení nechte švestky vychladnout přibližně hodinu a poté je ihned vložte do sklenic či dóz. Ty skladujte na suchém a tmavém místě, nejlépe v komoře či spíži, kde se pohybuje teplota kolem 20 °C a níže.

Trvanlivost sušených švestek je jeden až dva roky. Sušené švestky jsou vynikající pochutinou, kterou můžete mlsat při večerním sledování televize namísto nezdravých chipsů. Najdou ale i jiné využití, lze z nich vyrobit skvělý pokrm! Přinášíme vám dva tipy na recepty se sušenými švestkami a jednu skvělou vychytávku.

Jak sušit švestky

Sušené švestky zavinuté v anglické slanině

Budete potřebovat:

  • 10 dkg anglické slaniny
  • 1 hrneček slivovice
  • 20 ks sušených švestek
  • 1 lžíci dijónské hořčice

Švestky omyjte, osušte a nechte hodinu marinovat ve slivovici. Plátky slaniny rozpulte a potřete hořčicí. Poté do nich zabalte švestky. Položte na plech vyložený pečícím papírem a rozpékejte 5 minut. Touto rychlou a výbornou pochoutkou můžete pohostit například návštěvu.

Vepřová panenka plněná švestkami

Budete potřebovat:

  • 4 plátky vepořév panenky
  • 10 sušených švestek
  • 4 lžíce povidel
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku skořice
  • 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • Špetku drceného hřebíčku
  • Olivový olej
  • Sůl

Nejprve si připravte směs, kterou budete plnit vepřovou panenku. Sušené švestky nakrájejte na nudličky, smíchejte s olivovým olejem, povidly, kořením a ořechy. Ve vepřové panence nařízněte kapsu a vyplňte ji připravenou směsí. Maso osolte, potřete olejem a osmažte na olivovém oleji. Jako přílohu můžete připravit opečené brambory. A skvělá večeře je na světě!

Pecky ze švestek nevyhazujte!

Až se pustíte do sušení švestek, pecky nevyhazujte, můžete je ještě využít na výrobu zahřívacího polštářku. Pecky vysušte, naplňte jimi  bavlněný povlak a zašijte jej. Polštářek  stačí vložit na chvíli do rozehřáté trouby a následně jím zahřát prochladlou část těla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *