Jak se stát z vegetariána veganem

Jak se stát z vegetariána veganem

Veganství je v dnešní době často mylně chápáno jako jakýsi moderní dietní trend, se kterým můžete přestat a skončit kdykoliv se vám zachce. Následky takovéto nerozvážné činnosti ovšem můžou být fatální pro vaše zdraví a křehkou hormonální balanci ve vašem těle. Na první pohled neexistuje mnoho logických argumentů, proč se veganem nestát, naopak pozitiv je mnoho ať už se na celou věc díváte ze zdravotního či etického hlediska. Mnoho vrcholových sportovců s veganským stylem stravování prokazuje obdivuhodné výsledky a nemůže si tento způsob života vynachválit zejména proto, že tělo nezatížené těžko stravitelnými živočišnými látky se lépe a rychleji regeneruje. Jenomže běžní smrtelníci na rozdíl od sportovců nemají výživové poradce, kteří jim optimálně nastavují parametry jídelníčku a neustále vyhledávají nové možnosti, jak svoje parťáky udržet v kondici. Pokud se tedy rozhodnete přejít na veganskou stravu, zvažte i negativa takovéto diety a uvědomte si, že je důležité mít prostor a čas se své stravě naplno věnovat.

Jak už praví heslo „jste to, co jíte“, lidské tělo se dokáže adaptovat během několika měsíců prakticky na jakýkoliv způsob stravování. Pokud jednou navyknete tělo na čistě veganskou stravu a pak budete muset v tísni sáhnout po jiné alternativě (například při výjezdu na služební cestě), je velice pravděpodobné, že si svou nerozvážnost budete dlouho pamatovat. Počítejte tedy minimálně s tím, že doba přípravy vhodného jídelníčku, vám nějaký ten čas zabere. S čímž souvisí i finanční stránka věci. Dokud se nenaučíte dobře připravovat veganská jídla a budete se spoléhat na polotovary z obchodů, nejspíš se vám přechod z vegetariánství dost prodraží.

Na co nezapomenout

Zásadní otázkou veganství je vhodně zvolená kvalita potravin. Zejména ovoce a zeleninu je dobré nakupovat na farmářských trzích nebo prostřednictvím internetových rozvozů z farem. Co se týče exotického zboží, určitě doporučujeme vyzkoušet si avokádo, chia semena a zařadit do jídelníčku řasy – spirulinu či chlorellu (lze zakoupit v tabletách, jako prášek do smoothie nebo sušené).

Nedílnou součást vašeho jídelníčku by měly tvořit esenciální mastné kyseliny a kvalitní rostlinné tuky, které ve velkém množství obsahují suchá semena a oříšky. Při nákupu ořechů a semen si dávejte pozor na to, aby byly správně zabalené, nezapařené a neobsahovaly drobné pavučinky. Před konzumací obojí namáčejte ve studené vodě pro lepší stravitelnost po dobu 6-24 hodin.

veganský salát

Většina vegetariánů nahrazuje maso ve svém jídelníčku produkty z mléka. Mléčné bílkoviny jsou specifické tím, že tvoří zázemí všem různým druhům bakterií, zahleňují žaludeční a střevní stěny a v podstatě vytváří prostor pro množení bakterií. Bohužel nemluvíme jen o bakteriích člověku prospěšných, ale i o těch parazitických přenesených do organismu člověka neúmyslně při zpracování živočišných produktů. Čím dříve vystěhujete mléčné výrobky ze své ledničky, tím lépe pro vaše zdraví. Argument, že pro kvalitní peristaltiku střev je potřeba vypít týdně alespoň kefír, je velice zastaralý a neodůvodněný. Střevní mikroflóra sice vyžaduje mléčné kultury ke své existenci, ale tyto bakterie vznikají primárně kvašením ovoce a zeleniny. Přestože kravské mléko jejich množení podporuje, rozhodně to jde i bez něj. Pokud ale zakysané produkty a jogurty milujete, najdete na trhu rozličné množství veganských kokosových, mandlových či sójových verzí tohoto jídla.

Po vyřazení mléčných produktů je dobré do jídelníčku zařadit různé druhy kvašené zeleniny tzv. „pickles“, kterou si můžete snadno a rychle vyrobit.

Nejsnáze nahraditelné je pak mléko samotné. Dnes už na trhu najdeme mnoho rostlinných alternativ od obyčejného ovesného či rýžového mléka až k různým dochucovaným nápojům se logem zeleného listu, které obstojně poslouží k denní konzumaci. Jestli se vám nechce utrácet za hotové produkty, pořiďte si kvalitní tyčový mixér. Oříškové nebo makové mléko si pak během pár minut můžete udělat doma. Podobně jednoduše lze začít vyrábět i veganskou variantu sýru.

Pokud rádi pečete, určitě vás bude zajímat, co použít místo vejce. Nejčastěji užívaná jsou drcená lněná semínka namočená ve vodě v poměru 1:1, do buchet pak můžete použít rozmačkaný banán či lžíci jablečného pyré. Stejně jako lněná i chia semínka po namočení v trošce vody vytvoří jakýsi slizký gel, který skvěle zahustí pudinky a těsta.

veganské cookies

Do bramboráků a smažených placek se výborně hodí „hraška“ (drcený hrach). Tento výrobek najdeme nejen ve slané, ale i ve sladké verzi pro využití ve sladkých pokrmech.

Do omáček se smetanovým základem pak můžeme využít široký sortiment rostlinných smetan.

Často diskutovaným tématem je vitamín B12, který se nachází pouze v živočišných produktech a v řasách. Hojně se debatuje o tom, zda je lidský organismus připraven na přísun tohoto vitamínu pouze z rostlinné stravy a názory jsou rozporuplné. Tělo si tento vitamín už od narození přirozeně zásobuje přibližně na pět let dopředu, pokud tedy budete B12 doplňovat i v nízkých dávkách, deficit vám nehrozí. Každý organismus je nicméně velice individuální a pořizovací cena vitamínu B12 je poměrně nízká, určitě tedy jeho užíváním nic nezkazíte.

Jak začít?

Stejně jako při přechodu na jakoukoliv jinou dietu, doporučujeme udělat si několik dní klidového režimu a zvolit mírnou očistnou kůru. Není třeba hladovět na pitné vodě nebo se držet manuálu očisty na ovocných či zeleninových šťávách, ale vzhledem k tomu, že živočišné bílkoviny se v lidském těle drží poměrně dlouho a jsou hůř stravitelné. Živočišné produkty vytlačujte ze svého jídelního lístku postupně, není třeba se uchylovat k extrémům. Konzumací většího množství ovoce a zeleniny zajistíte vašemu trávícímu systému dostatek vlákniny na pročištění žaludeční stěny a střev. V kombinaci s bylinnými čaji jako je heřmánek, šalvěj či kopřiva navíc usnadníte buňkám vstřebávání potřebných vitamínů a minerálů.

Svůj první veganský den si pečlivě naplánujte z hlediska správného rozložení potravin. Ovoce vždy konzumujeme dopoledne a k snídani společně s vločkami a obilovinami a cereáliemi, po poledni dejte přednost menším porcím zeleniny a luštěninám. Pokuste se, aby váš jídelníček byl co nejpestřejší, pravidelně obměňujte suroviny a soustřeďte se hlavně na potraviny, které máte rádi. Eliminujte umělé cukry a bílou mouku pro snazší trávení. Nezapomínejte pravidelně pít. Pořiďte si veganskou kuchařku a nechte se inspirovat tradičními českými klasikami ve veganské verzi nebo si vyzkoušejte raw dezerty. Určitě budete příjemně překvapeni novými chutěmi.

Praktické odkazy:

Jak na pickles: http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/4167-jak-na-to-domaci-kvasena-zelenina.html
Domácí vegan mléka: http://veganka.cz/snadna-domaci-vyroba-rostlinneho-mleka/
Doplňky stravy pro vegany: http://veganskaspolecnost.cz/veganske-doplnky-stravy-a-prvni-clenske-vyhody/
Načerpejte inspiraci: http://soucitne.cz/jak-se-stat-vegetarianem-ci-veganem
Rady do začátku: http://veganka.cz/jak-prejit-na-veganskou-stravu-a-nezblaznit-se/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *