Babské rady jak na chřipku a nachlazení

Babské rady jak na chřipku a nachlazení

Dejte na osvědčené babské rady a zatočte s nepříjemným nachlazením. Období chřipek je právě tady, nenechte se skolit a bojujte za pomoci přírodních léčiv a starých praktik našich předků. Zbavíte se teplot, kašle i nevolností. A to navíc bez zbytečné chemie a finančních ztrát.

Babské rady jak na chřipku

Pokud trpíte chřipkou či angínou raději nejprve navštivte lékaře a nechte se vyšetřit. Babské rady jsou sice mocné, ale osobní návštěva lékaře je vždy jistotou. Léčbu pak můžete podpořit právě následujícími praktikami.

Česnek je přírodní antibiotikum

Česnek skvěle pomáhá na nachlazení i chřipku. Je silným přírodním antibiotikem a stimuluje pocení, podporuje čištění dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání. Naše babičky to moc dobře věděly, proto dříve nepotřebovaly lékárnu, ale vykopaly česnek a uvařily pořádně silnou česnečku.

Česnek také můžete nastrouhat a udělat si česnekovou pomazánku na chleba. Nebo si z něj vytvořte, sice ne moc lahodný, ale za to účinný sirup. Nakrájejte ho na plátky a povařte v hrnku mléka. Tento nápoj vás zaručeně postaví na nohy.

Babské rady jak na chřipku

Cibule na boj s bakteriemi

Cibule je stejně skvělým pomocníkem na boj s nachlazením, jako česnek. Také se používá jako přírodní antibiotikum, oproti česneku má však o něco mírnější účinek. Působí antibakteriálně i antimykoticky a obsahuje spoustu vitamínů.

Na boj s nemocí použijte cibulový sirup. Jednu cibuli nakrájejte a rozmixujte s vodou a trochou cukru. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se nevytvoří sirupovitá konzistence. Chcete-li sirup ještě o něco vylepšit, přidejte do něj na závěr tři lžíce medu.

Tři bojovníci: zázvor, med a citron

Zázvor prohřeje celé vaše tělo, posílí imunitu a rychle vás zbaví nachlazení. Má antibakteriální a protizánětlivý účinek. Společně s medem bohatým na vitamíny a také citronem, který vás doslova nadopuje „céčkem“, tvoří velmi oblíbenou trojici schopnou bojovat za vaše zdraví. Vytvořte si z nich výbornou pochoutku, kterou budete užívat po lžičkách jako sirup.

Citrony omyjte a nakrájejte na plátky, zázvor taktéž očistěte a nakrájejte. Plátky vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte medem. Dobře uzavřete a uchovejte v lednici. Užívejte po lžičkách nebo přidávejte do čaje.

Zázvorový čaj s medem a citronem

Zázvor oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Zalijte jej horkou (ne vroucí) vodou a nechte 5 minut luhovat. Sceďte a přidejte citronovou šťávu z půlky citronu a 2 lžíce medu. Čaj popíjejte vlažný až třikrát denně.

Babské rady jak na chřipku

Jak srazit horečku

Babičky srážely teplotu pomocí ponožek. Prvním trikem bylo namočit ponožky do studené vody, obléci si je a přes ně si navléct ještě jedny suché. Pak rychle zalézt do postele, přikrýt se a vypotit. Druhou možností je přidat do teplé vody jablečný ocet a namočit do něj ponožky. Poté je opět obléct, navléct si přes ně suché, šup do postele a potit.

Na snížení teploty ještě zaručeně funguje jedna babská rada. Tou je tvarohový obklad. Tvaroh vytáhne horkost i zánět a uleví od horečky. Rovnoměrně jej naneste na ubrousek a přiložte na čelo nebo na plosky nohou.

Tvaroh společně s česnekem také dokáží divy. Stačí nahřát část tvarohu a do něj rozetřít 1 až 2 stroužky česneku. Vložte do plátna či hadrového ubrousku, přiložte na čelo a zabalte si hlavu do teplého šátku. Obklad nechte působit dvě až tři hodiny.

Pořádný vývar vás postaví na nohy

Říkaly to už naše babičky, vývar je grunt. Můžete zvolit kuřecí, slepičí nebo hovězí. Nejen že vás zasytí, ale také dodá tělu potřebné živiny, minerální látky a vitamíny. Posílí vaši imunitu, bojuje se záněty v těle a je skvělý při nachlazení nebo chřipce. Navíc, pokud trpíte nechutenstvím, vývar je pro vás ideální volbou.

Jak udělat ten správný vývar?

Použijte pouze kvalitní a čerstvé suroviny. Příprava vývaru vyžaduje čas a péči. Vařte jej několik hodin na mírném ohni. Nejvhodnější teplota se pohybuje kolem 86 až 95 stupňů, kdy se uvolňují všechny aromatické látky a pomalu rozpouští kolagen. Vývar zároveň zůstává krásně čirý.

Maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte koření (nové koření, celý pepř a bobkový list). Až bude vývar hotový, přeceďte jej do čistého hrnce přes jemné síto a ještě nechte minutu přejít varem a rychle zchlaďte.

Babské rady jak na nachlazení

Dodržujte pitný režim

Poctivý pitný režim pomůže vyplavit toxiny z těla ven. Dejte si však pozor na to, co pijete. Uvařte si bylinkový čaj nebo popíjejte vodu s citronem. Na chvíli vyřaďte kávu i černý čaj.

Inhalace uvolní nosní dutiny

Inhalace je velmi účinnou babskou radou. Můžete inhalovat například heřmánek. Ten pomáhá zejména na rýmu a zánět nosních dutin. Uleví však od chřipky obecně.

Vložte hrst heřmánku do hrnce a přidejte na kousky nakrájený stroužek česneku. Přelijte horkou vodou a nechte přejít varem asi 3 až 5 minut. Odstavte z plotny a pod ručníkem vdechujte vlažnou páru z “bylinkového vývaru”. Dejte pozor, abyste se neopařili.

Solný roztok rozpustí hleny

Jednoduchým a účinným trikem je také rozpuštění dvou lžic soli ve vlažné vodě. Tento solný roztok můžete kloktat nebo si jím dokonce propláchnout nosní dutiny – ne každý ale proplachování dutin snese.

Nezapomínejte na ovoce a zeleninu

Při chřipce a nachlazení konzumujte co nejvíc ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Mnohdy z těchto plodů získáte více živin, nežli z umělých doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně. Naše babičky neznaly exotické plody a největším zdrojem vitamínů pro ně byla jablka, hrušky a v létě jahody, rybíz nebo angrešt.

Mnohdy na tyto zdravé pomocníky zapomínáme a obracíme se k exotickým plodům. Pamatujte však, že lokální potraviny jsou často mnohem lepším zdrojem vitamínů, než ty dovezené a často bohužel plné chemie.

Babské rady jak na chřipku a nachlazení

Bezový květ a šípky

Výborným léčitelem může být čaj z bezových květů a šípků. Ke dvěma lžičkám bezového květu a šípků přidejte jednu lžičku meduňky a mateřídoušky. Bylinky zalijte horkou vodou a nechejte louhovat 15 minut. Poté přeceďte a přidejte citronovou nebo pomerančovou šťávu. Můžete také dochutit medem.

Skořice dezinfikuje

Skořice působí antibakteriálně a dezinfikuje zahleněný krk. Pokud si chcete připravit skořicový čaj, uvařte dvě čajové lžičky skořice v litru vody, nechte vychladnout, přeceďte a přidejte lžičku medu. Popíjejte dvakrát denně.

Babské rady jak na chřipku

Křen a jeho síla

Křen také dokáže zázraky, má totiž antibiotické a dezinfekční účinky. Je zdrojem vysokého obsahu vitamínů a společně s medem je opravdovým lékem na chřipku. Můžete si z něj vytvořit sirup. Nastrouhejte na jemno kořen křenu a smíchejte jej se stejným množstvím medu. Uložte na chvíli do lednice, aby se látky smísily. Užívejte po lžičkách několikrát denně.

Kysané zelí

Výborným zdrojem vitamínů je také kysané zelí. To navíc obsahuje vysoký podíl vitamínu C. Pochutnejte si na salátu z kysaného zelí, přidejte do něj pár koleček cibule a hned ucítíte zlepšení.

Priessnitzův obklad

Ve studené vodě namočte šátek, přiložte si jej na krk, obalte igelitem a omotejte ještě dalším suchým šátkem. Nechte působit maximálně půl hodiny a nenechávejte přes noc.

Medvědí mléko

I naši dědečkové se kurýrovali a měli na to své “tajné” recepty. Jedním z nich je oblíbené medvědí mléko. Jak na jeho přípravu?

Ohřejete 300 ml mléka, dle chuti přidáte rum a na závěr přimícháte med. Připravte se na to, že po vypití tohoto výborného nápoje, se budete cítit unavení a začnete se potit. Zalezte proto do postele a kurýrujte se.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *